Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
България е най-страдащата страна в света през 2012 г.
2 Декември 2013
За трета поредна година България оглавява класация на Галъп за най-страдащите страни в света за 2012 г.

За трета поредна година България оглавява класация на Галъп за най-страдащите страни в света за 2012 г.

39% от българите дават достатъчно ниска оценка на живота си, за да бъде определен като "страдание". Но този път България не е сама на върха в печалната класация. 37% от арменците също страдат, както и 34% от камбоджанците, 32% от хаитяните и унгарците и 31% от жителите на Мадагаскар, Македония и Иран. 27% от румънците и 26% от гърците също определят живота си като страдание.

Галъп определя живота на участниците в изследването като "процъфтяващ", "борба" и "страдание" в зависимост от това как оценяват настоящия и бъдещия си живот по скалата от нула до десет. Галъп счита, че хората страдат, ако оценяват настоящия си живот и живота си след пет години от четири надолу. Самите анкетирани не се определят като страдащи.

В 20 от 143-те изследвани страни за миналата година най-малко една четвърт от възрастните хора оценявали живота си достатъчно ниско, за да бъде определен като страдание. Тези страни са разпръснати в повечето региони на света, включително шест страни от Европа, ударени от кризата. В световен план един на всеки седем възрастни е страдал през 2012 г. Най-страдащият регион в света е Южна Азия с 24% от населението, следвана от Балканите с 21%, Близкия Изток и Северна Африка.

В 17 страни страдащите хора са само 2% или по-малко, повечето от тях са богати и добре развити страни. В списъка попадат и няколко развиващи се страни, сред които Тайланд, Венецуела, Нигерия, Сомалиленд и Либия. Изследването за Либия през 2012 г. е единственото национално представително проучване на Галъп в страната до този момент. Причината за ниския процент страдащи хора вероятно е фактът, че много хора продължават да са щастливи от свалянето на Муамар Кадафи от власт, чиято диктатура продължи повече от четири десетилетия. В САЩ 4% от населението се е определило като страдащо през 2012 г. Страните с най-малко страдащи хора са Исландия, Катар, Швеция, Норвегия, ОАЕ и Нигерия само с 1%.

Във всички страни щастието е свързано до голяма степен с доходите, нивото на образование и здравето. Хората, определящи живота си като процъфтяващ, се разболяват по-рядко, ползват по-малко болнични и имат по-високи доходи, те са по-образовани и имат по-добра работа среда. Хората в страните с висок процент на анкетирани с процъфтяващ живот съобщават, че районът, в който живеят, е добро място за живеене за хора с различен етнос, раса и култура.

Анкетираните, които определят живота си като борба, е много по-вероятно да се безпокоят за пари ежедневно, а страдащите е малко вероятно да разполагат с необходимости като храна и подслон. /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

тя
30 Dec, 2013 | 18:18

при такива лоши управления,разрушителни и крадливи докъде можем да стигнем,освен до отчаяние от мизерия с най-долен нестандарт ,а безумие


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.