Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
136 години от Шипченска епопея
24 Август 2013
Днешният ни ден е свободен, пътят е открит към единение и съгласие, към съграждане и прогрес, в нашите ръце е продължението на делото на опълченците

Днешният ни ден е свободен, пътят е открит към единение и съгласие, към съграждане и прогрес, в нашите ръце е продължението на делото на опълченците, зад нас са хиляди славни герои, пред нас е животът на нашите деца. Това каза президентът Росен Плевнелиев на Шипка.

Нека работим достойно, нека действаме мъдро, нека надграждаме по пътя на националния идеал на българите за европейско развитие и просперитет, добави Плевнелиев.

Държавният глава отбеляза смелостта на достойни български, руски, финландски, румънски и воини от други националности, които се пребориха България да е свободна. "Българската земя пази тяхната кръв, българският народ ги слави като герои и почита свята паметта им. Нека сегашното и бъдещото поколения знаят с какви идеали са се въодушевявали техните предци в мрачни за народа времена. Нека помнят саможертвата, с която българските герои са се борили за националния си идеал", каза той.

Росен Плевнелиев, който е и патрон на празненства за отразяване на подвига на героите от Шипка, се гордее, че в последните две години успели да организират Шипченските празненства като общонационални. "Искам да благодаря на всички кметове, на всички областни управители, на всички, които просветено работеха денонощно и родиха толкова много инициативи", каза президентът. Той отбеляза някои от тях. "Има нова инициатива, която ние нарекохме: Осинови паметник. Едно много достойно начинание тук в Габрово, в Стара Загора, в Казанлък", каза Плевнелиев като посочи работата на младите хора и пожела тя да стане общонародна.

Президентът благодари в словото си на председателя на НС, на вицепремиера по икономическите въпроси и много други държавници и народни представители, от всички парламентарни представени политически сили, които са се отзовали на поканата и с които заедно са организирали тези празненства. "Показваме с действията си, че националният идеал е общ, че нашата кауза е обща, че историческата памет ще бъде надграждана и се надявам, че и по националните приоритети ще действаме по същия начин, който действахме и сега, защото следващото поколение на България очаква именно това от нас – отговорност и надграждане".

Днес се отбелязват 136 години от епичните августовски боеве за свободата на България.

На 21 август 1877 година започват боевете за връх Шипка. Те се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо до 23 август между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Столетов. След боя при Стара Загора Сюлейман паша, след като попълва армията си с хора, оръжие и боеприпаси, насочва войската си, състояща се от 27 000 души, към Шипченския проход. На 19 август ген. Столетов съобщава, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци 36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими".

В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично. Отблъскват няколко атаки за 2 дни. Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. турците получават шест табора подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване.

Към 17 ч. настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. В последния момент пристига помощ. Пристига генерал Радецки с взвода си. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души. Боевете на връх Шипка през август 1877 г. се превръщат в повратна точка в хода на Руско-турската война. Те определят крайният изход на войната и съдбата на България. /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.