Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Блумбърг: Българите не са най-депресирани
21 Юли 2013
Най-големите депресари са нигерийците, а най-спокойни и добродушни - норвежците

Българите, които са прочути със своята търпеливост, но също така са и големи мрънкала, свикнали да се оплакват от всичко и всеки, с което могат да скъсат нервите на всеки нормален европеец, не са нацията подложена на най-голям стрес.

Най-големите депресари са нигерийците, а най-спокойни и добродушни - норвежците.

Това показват данните от класация на агенция "Блумбърг", която ни нарежда на 23-то място от общо 74 нации с общ резултат 44,2 точки. Макар и да се нареждаме в последните 20 на рейтинга българите ни са изпаднали все още в "африканската" депресия, характерна за нигерийците. Жителите на богата на петрол многонационална държава живеят в постоянен стрес заради корупцията, бедността и най-ниската продължителност на живота.

Спрямо останалите балкански страни българите са изпреварени по депресивност само от македонците и босненците. В по-добра позиция от нас са Сърбия /28 място/, Турция /32/, Хърватия /36/ и Румъния /39/. Даже в поразените от тежка дългова криза, която заплашва стабилността на еврозоната, Гърция и Кипър хората се радват на по-спокоен живот от нас. Нашите южни съседи са 30, а кипърците са на 53 място.

На обратния полюс са норвежците, жителите на Люксембург и Швейцария. Останалите места в първата десетка са окупирани от скандинавските нации, австрийците и германците.

Класацията отчита още значителното покачване на продажбите на антидепресанти. Така например продажбата им в САЩ е нараснала от 1994 с 400%, в Швеция този показател е скочил с цели 1000% от 1980, а във Великобритания – с 495% от 1991.

"Блумбърг" е отчел седем променливи в своя рейтинг:

Равнище на убийства, където лидери са Венецуела и Салвадор.

БВП на глава от населението. Бангладеш, Пакистан, Индия и Нигерия имат най-ниска паритетна покупателна способност.

Неравенство на доходите. ЮАР и Колумбия имат най-високият коефициент Джини, отразяващ степента на разслоение на обществото.

Възприятие за корупция. Венецуела, Бангладеш и Нигерия се смятат за най-корумпирани.

Безработица. В тази антикласация балканците са лидери. Най-висока безработица има в Македония, Гърция, Босна и Херцеговина и Испания /за разнообразие/.

Замърсяване на въздуха в градовете. Тук лидерите са Монголия Пакистан, Египет и Иран.

Очаквана продължителност на живот. Тя е най-ниска отново в Нигерия, ЮАР и Индия. /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.