Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В България тук-там има свободни медии според Фрийдъм хаус
2 Май 2013
В глобалната класация страната ни е поставена непосредствено пред Монголия на 77-мо място сред 196 държави

В доклада на американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус", и през 2013 година България е оценена като страна с частично свободни медии, а в глобалната класация е поставена непосредствено пред Монголия на 77-мо място сред 196 държави.

По индекс за свобода на медиите пред нас е Сърбия, а Румъния и Гърция са на по-задни позиции. За района на Централна и Източна Европа и бившия Съветски съюз България е на 11-то място от общо 29 страни.

Тазгодишният резултат за целия район е най-лошият от десетилетия насам, включително защото в него са три от осемте страни с най-репресивен към медиите режим в света, пише в доклада.

От "Фрийдъм хаус" посочват като причина за тенденциите за 2012 година за намаляване на свободата на медиите в няколко страни в Европа, най-вече икономическата криза.

"Най-лошите от най-лошите", както ги наричат авторите на доклада, са 8 държави: Беларус, Куба, Екваториална Гвинея, Еритрея, Иран, Северна Корея, Туркменистан и Узбекистан.

Корупцията и организираната престъпност остават сериозен проблем в България, пише още "Фрийдъм хаус" в доклада си.

Цитиран е европейският доклад за напредъка на страната, в който е установено, че процентът на оправдателните присъди е несъразмерно висок в частта "дела за корупция срещу високопоставени държавни служители". В същото време броят на делата рязко е намалял през 2011 г, отбелязва "Фрийдъм хаус".


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.