Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е Свети Харалампий - да почерпят пчеларите
10 Февруари 2015
Това е единственият ден в годината, в който пчеленият мед може да бъде осветен

Днес православната църква почита Свети Харалампий, смятан за закрилник на пчеларите. Това е единственият ден в годината, в който пчеленият мед може да бъде осветен.

С освещаване на пчелен мед и пчелни продукти по случай празника на българските пчелари в деня на Свети Харалампий, в Плевен ще започне последеният ден на 11-то Международно изложение по пчеларство. Жури ще определи тазгодишния носител на голямата награда "Крило на успеха".

Според председателя на Българския пчеларски съюз Ганчо Ганев, най-сериозният проблем за пчеларите е начинът на отглеждане и здравния статус на пчелните семейства. В новата Национална програма за развитие на пчеларството ще бъдат планирани около 2 милиона и 800 хиляди лева за борба с болестите при пчелите. Ганев увери, че българинът вече консумира повече мед. Според него фалшивият мед на па пазара намалява:

Не мога да кажа категорично. Правят се тези проверки, но документацията, която е, тя пък позволява да се правят такива неща. След като има техническа документация, разрешение, примерно, от Министерство на здравеопазването, той ще го етикира и казва, само че много ситно и не може да го прочете, нали, потребителя за какво става реч, но общо взето поспаднаха тези неща.

С празнична света литургия в храм "Свети Иван Рилски" в Търговище започна празникът на пчеларите. В петте общини на Търговищка област се отглеждат над 29 хиляди пчелни семейства. От тях през миналата година са получени над 400 тона мед.

Усвояването европейските средства вече осезателно оказва положително влияние върху развитието на пчеларството в областта, според Катя Христова от браншовия съюз "Нектар".

Много от колегите работят по програми – програма “Млад фермер“, мярка 141 за развитие на селските райони, за развитие на пчеларството, дето се подпомагат пчелари, възстановяват се средства, които са дадени за закупуване на лекарства, за закупуване на кошери, за закупуване на отводки и нов инвентар.

Венета Георгиева, която се занимава с биологично отглеждане на пчелни семейства в село Кръшно, споделя:

Миналата година добивите бяха прекрасни,въпреки една от най-тежките зими. Пчелните семейства сме ги спасявали и сме ги гледали като малки деца, но Бог беше с нас и семействата успяха да се развият.

Над 100 са регистрираните производители на мед в община Враца. Да си пчелар е начин на живот, твърди 66-годишният Иван Стоянов, който от 41 години отглежда пчели. Неговото верую е, че пчеларството е като религия и не всеки може да бъде пчелар:

Първото, което е, трябва да издържа на ужилванията. Ако издържа на ужилванията, на отровата, вече идва хобито на дневен ред и като започне веднъж да се занимава с пчели, той вече не може да се откаже от тях и става професионалист. А когато стане професионалист, той не го интересуват доходите. Радва се на пчелите, гледа ги, както си гледа децата и цветята в къщи, така си гледа и пчелите. Радва се заедно с тях, когато има повече мед, страда, когато ги загуби.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.