Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е Световния ден на интелектуалната собственост
26 Април 2012
Тази година мотото на Световния ден на интелектуалната собственост е - Иноватори във визията за живота

Тази година Световният ден на интелектуалната собственост е посветен на иноваторите във визията за живота – личностите, които с дръзновение и артистизъм  разчупват стереотипи, отварят нови хоризонти и дълбоко трансформират обществото. По света студенти, бизнес компании, дружества и асоциации, свързани с интелектуалната собственост, организират различни събития, за да отбележат тържествено този ден.
В обръщението си генералният директор на Световната организация за интелектаулна собственост, Франсис Гъри, описва иноваторите като хора, които променят из основи живота ни, понякога дори и начина, по който едно общество функционира. В изкуството – отбелязва той - иновациите преосмислят погледа ни към нещата. Артистът, композиторът или писателят с визия ни показва друга перспектива към света.

Генералният директор на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) подчертава, че Световният ден на интелектуалната собственост е една възможност да отбележим приноса й за развитието на иновациите и културното творчество и огромната полза от тези два социални феномена за глобалния свят. Този ден също така спомага за постигането на едно по-дълбоко разбиране на ролята на интелектуалната собственост като балансиращ механизъм между различни, конкуриращи се интереси, съпътстващи иновациите и културното творчество: интересите на отделния творец и тези на обществото; на продуцента и на потребителя; на тези, които окуражават иновациите и на тези, които се ползват от тях.

„Вярвам, че трябва да гледаме на интелектуалната собственост като на мощен и ефективен инструмент за преодоляване на това предизвикателство” – казва в заключение г-н Гъри.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.