Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е Международния ден на Земята
22 Април 2020
За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада

 22 април е Международният ден на Земята. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.

За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън - бивш губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес - изявен студентски лидер. В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
26 Jul, 2020 | 14:14

Днес е международния ден на глиста. Денят е определен от ЮНЕСКО, макар че всеки гой ще се почуди - а защо не от МВФ или направо Синедриона? А защото ние считаме нашата власт за културен феномен под небето. Да, различията ни с вас са преди всичко културни, даже парите с които ви владеем, вие като ги броите придобивате вдъхновен вид, сякаш пишете ноти. Вашата кръв която смучим е не само полезна, но и ни доставя интелектуална наслада от вашата глупост. Че вие не сте в състояние да се сетите, че ние смучим само вас, белите, милиярдите ни подражават но не ни пречат, защото знаете до втръсване - ние сме избрани! Тези милиарди ние ги бутаме във вас, а вие колкото и да сте глупави, все се сещате - а не се ли реже клона на които стоим ние? Знаете, и Маркс ви е поставял такав въпрос, за да се забавлява с вас. Но ние директно от Синедриона сме откровенни. Ще ви открехнем за да ви огорчим, защо се получава така, че този клон не може да се отреже, че където е текло пак ще тече, че вие това даже и да го проумеете, не може да го промените, защото ни е дадено такова от най Горно място. Жалки бели, по силана на ред космически конспирации, на вас ви са дадени души, а ние, вашите богове сме принудени да ви смучим кръвта, усвоявайки от страданията на душите ви нужните ни жизнени сили. Колкото и да смучим тези души, от Враждебното и несправедливо място се спускат нови, и ние въпреки Врага, като умни и избрани ги усвояваме!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.