Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Светът е станал по-щедър и милосърден през последната година
20 Декември 2011
С 2% повече са хората по света, които "помагат на непознат" и с 1 % е нараснало доброволчеството

Светът е станал по-щедър и милосърден през последните 12 месеца, показва КАФ Дарителски Индекс 2011- най-голямото до момента изследване на дарителството в световен мащаб, съобщиха от Фондация "Помощ за благотворителността в България".

С 2% повече са хората по света, които "помагат на непознат" и с 1 % е нараснало доброволчеството. Съгласно проучването, най-благотворителната държава е САЩ. Ирландия е на второ място, а на трето - Австралия. България, както и миналата година, се нарежда сред държавите в последната група.

Световният дарителски индекс на КАФ използва данни за дарителското поведение на хората в 153 държави, като покрива 95% от населението на земята. Проучването измерва три аспекта на дарителството – даряване на пари, даряването на време (доброволчество) и оказването на помощ на непознат. Световният дарителски индекс показва класация на нациите по света според комбиниране на стойностите на тези три показателя.

Дарителският индекс за 2011 г. е 32,4%, в сравнение с 31.6% през 2010 г. С 1% по-малко хора са дали пари за благотворителност, отколкото през 2010 г., като сигурна причина това са финансовите сътресения в световен мащаб.

Според проучването, най-често срещано като поведение през 2011 г. е това да се "помага на непознат". Почти половината от световното население (47%) е помагало на чужд човек. За сравнение, по-малко от три от всеки десет души са давали пари за благотворителност (29%) или са били доброволци всеки месец (21%).

През 2011 г. България е на 145 място, след като през 2010 г. беше на 141-во място. Общият дарителски индекс на страната ни е 17%. Хората, които са дарявали пари, са 13%, доброволците са 5%, а 32% са помагали на непознат.

Първенецът САЩ, която беше на пето място в миналогодишния доклад, показва повишаване и по трите показателя. Челната десетка: САЩ (1), Ирландия (2), Австралия (3), Нова Зеландия (4), Великобритания (5), Холандия (6), Канада (7). Шри Ланка (8), Тайланд (9), и Лаоската народна демократична република (10).

Страните от Балканския регион са в последната група. Нисък е дарителският индекс на Босна и Херцеговина (144 място), Черна Гора (146), Сърбия (147), Хърватска (149), Албания (150). За сравнение Румъния е на 118-то място, а Турция на 136-то. Страните от Централна Европа са също далеч преди България. На последно 153-то място в света по благотворителност е Мадагаскар.

"Откритието, че милиони повече хора в световен мащаб са дали oт своето време на други хора през тази година, в сравнение с 2010 г., е завладяващо и вдъхновяващо напомняне, че щедростта е присъща на мъжете и на жените". Това казва Джон Лоу, главният изпълнителен директор на CAF.

"Това показва, че по-голямата част от хората в света – въпреки различията на националност, вяра и култура – наистина ги е грижа за другите в тяхната общност". Фактът, че даренията са по-малки и по-рядко, е едно от трагичните последствия от финансовата криза. Спадът на даренията означава по-малко помощ при бедствия, по-малък достъп до чиста вода, добра хигиена и прилично жилище, и намален капацитет на грижите за най-уязвимите групи в обществото.

Джон Лоу коментира, че възстановяването на общностите може да се окаже далеч по-трудно от възстановяването на финансовите пазари. Затова е от жизненоважно значение правителствата по света да предприемат необходимите стъпки за насърчаване на дарителството и подкрепата към благотворителните организации.

Световният дарителски индекс на КАФ използва данни от Световното проучване на Галъп (Gallup World Poll) и в него участват над 150 000 души, в 153 държави, представляващи 95% от световното население. Уникалното за рейтинга на КАФ е, че е направен действителен опит да се оцени нивото на благотворителността не само чрез нейното парично изражение – иначе логично най-богатите нации биха заели първите места, но и чрез отчитане на доброволческия принос и взаимопомощта. Така получената картина е по-точна и отразява културата и традициите на отделните народи.

Освен това в докладът на КАФ прави сравнение за всички участващи държави между нивата на даряване и БВП, от една страна, и чувството за удовлетвореност от живота, от друга. Сравнението доказва, че взаимовръзката между щастието и даряването е по-силна отколкото между богатството и дарителството.

КАФ Великобритания (CAF - UK) е уникална благотворителна организация, с огромен принос в предлагането на услуги за организации, фирмени и индивидуални дарители. Международната мрежа КАФ (Charities Aid) управлява повече от 3 милиарда евро дарителски капитал. Всяка година помага на благотворителни каузи в повече от 90 държави по света. /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

така съм се напоркал
20 Dec, 2011 | 21:01

Че мониторът ми изглежда двоен и свят ми се вие вече,ужас.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.