Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кризата "самоубива"
8 Юли 2011
Броят на самоубийствата в Европа рязко се е увеличил. Най-драматично е било увеличаването на самоубийствата в Гърция и Ирландия

Броят на самоубийствата в Европа рязко се е увеличил през периода 2007-2009 г. Изследователи казват, че това се дължи на финансовата криза, по-високата безработицата и намалелите доходите. Най-драматично е било увеличаването на самоубийствата в Гърция и Ирландия, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Проучването е извършено от научни работници от Лондонската школа по хигиена и тропически болести и от изследовател от Кембриджския университет, които публикуват първоначалните си изводи в британското медицинско списание "Лансет". Изследването обхваща десет европейски страни - Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Латвия, Румъния, Унгария, Финландия, Холандия и Чехия и според авторите показва колко бързо финансовата криза се отразява на здравето на хората.

Самоубийствата всъщност са само върхът на айсберга, ако става дума за психически и здравни проблеми, породени от кризата, отбелязват те. Стремежът им е да разширят изследването си и да разберат защо някои хора, общности и дори цели общества са особено уязвими, а други изглежда са по-устойчиви на икономическите сътресения.

В Гърция броят на самоубийствата за този период са се увеличи със 17 на сто, а в Ирландия - с 13 на сто. В новите страни членки на ЕС като Унгария и Латвия увеличаването на самоубийствата през 2008 г. е било по-малко от 1 процент, но в старите страни-членки то се е увеличило с почти 7 на сто.

От десетте изследвани страни само в Австрия през 2009 г. е имало по-малко самоубийства, отколкото през 2007 г. - спадът за Австрия е бил с 5 процента. Във всички други страни е имало увеличение от поне 5 процента.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.