Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Криза е - отнасят го малките
4 Юли 2011
Насилието над деца в България ескалира. Това е закономерно в условията на криза. Тревожно е, че обществото не реагира на това насилие

Насилието над деца в България ескалира в последните няколко години, заяви за предаването на "Хоризонт" "Преди всички" Елица Гергинова от Българския хелзинкски комитет. Според нея, това е закономерно в условията на криза. Тревожно е, че обществото не реагира на това насилие, предава БНР. Друг проблем е, че съдебните решения за настаняване в кризисните центрове за деца, жертви на трафик и насилие, се бавят повече от предписания в наредбите срок.

Обществото няма ухо за проблемите на жертвите. В едно такова общество единственият шанс на децата в риск е държавната намеса. И тука идва вторият изключително тревожен аспект, че държавата очевидно си измива ръцете с недостатъчно ефективни механизми за закрила. Наблюдава се едно размиване на профила на тези центрове, като в тях освен деца, жертви на трафик и насилие, се настаняват и извършители на противообществени прояви, а също и деца, които са с чисто социални потребности т.е. тяхното място със сигурност не е там. Въпреки че е фиксиран максимален срок за настаняване, който е 6 месеца, има деца, които престояват значително по-дълги периоди от време, заяви Гергинова.

Теодора Иванова от Държавната агенция за закрила на детето не се съгласи с констатацията за разминаване в работата на ангажираните по темата институции, но потвърди, че съдебните решения за настаняване на пострадали от насилие и трафик деца се бавят:

... поради което председателят на държавната агенция в най-кратък срок ще сформира една работна група със съдиите, ще поканим, разбира се и представителите на Български хелзинкски комитет, за да може да отхвърлим този изключително важен проблем. Напоследък се наблюдават в кризисните центрове децата, увеличава се техният престой по настояване на прокуратурата. Тъй като той е изключително важен свидетел по наказателно производство от общ характер –нещо, с което категорично ние не сме съгласни.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.