Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
9 май – Ден на Европа
9 Май 2012
През 1985 г. на Срещата на върха в Милано 9 май е обявен за Ден на Европа

На 9 май 1950 г. е направена първата стъпка към реалното обединяване на Европа.На този ден в Париж френският външен министър Робер Шуман прочита пред международните медии декларация (т.нар. Декларация Шуман), с която призовава Франция и Германия да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към Европейска федерация".

Идеята за този тип европейска интеграция принадлежи на икономическия съветник Жан Моне. Той предлага на Робер Шуман и на германския канцлер Конрад Аденауер създаване на наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла въглища и стомана в рамките на организация, отворена за участие и на други държави от Европа. Според Моне обединяването на двете ключови индустрии гарантира мира и сигурността на континента.

Предложението, обявено от Франция, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. През април 1951 г. те подписват договор, с който се учредява първата Европейска общност - Европейската общност за въглища и стомана.

Това е причината през 1985 г. на Срещата на върха в Милано 9 май да бъде обявен за Ден на Европа.

В 10 часа в градинката пред Националната художествена галерия ще започне инициативата "Засади цвете!", при която с доброволен труд ще бъде обновена градината на нациите, този път с европейските цветове, предава БНР.

Час по-късно в пространството пред Народния театър "Иван Вазов" ще бъде организиран графити хепънинг за пораснали деца - "Изрисувай мечтите си за Европа и България!", с възможност за рисуване върху умален макет на сградата "Луиз Вайс" на Европейския парламент в Страсбург. За най-малките гости е спектакълът "Пътешествие в приказна Европа".

От 12 часа Елица Тодорова и Стоян Янкулов ще изпълнят свои хитове, а след тях сцената ще огласи Детският хор на Българското национално радио "Ангелските гласове на България" с художествен ръководител и главен диригент акад. Христо Недялков.

До 15 май ще може да се види документирана работата на българските евродепутати представена чрез фотоизложбата "Българските евродепутати: Брюксел - Страсбург - България" в пространството пред Народния театър "Иван Вазов". В Столичната библиотека ще бъде представена изложба карикатури "България и Европа".

Президентът Георги Първанов ще поднесе венец на Паметника на Незнайния воин по повод отбелязването на края на Втората световна война и Деня на Европа. Посланикът на Русия у нас Юрий Исаков и сътрудници на посолството ще поднесат венци и цветя пред паметниците на съветските воини в София.

Пловдивчани ще се съберат пред паметника на Освободителите на хълма Бунарджика. Молебен ще отслужи пловдивският митрополит Николай, а след тържествения преглед на военните части ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Освободителите. Празникът в Пловдив ще завърши със заря.

Концерт за Деня на Европа ще изнесат в училището в Широка лъка художествени състави от музикалния колеж „Щефан Няга“ в бесарабското село Твардица /Молдова/ и от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“.

Хепънингът "Европа в песни и танци", който започва следобед на централния силистренски площад "Свобода", е под патронажа на евродепутата Филиз Хюсменова.

В Троян освен Деня на Европа ще бъде отбелязана и 20-тата годишнина на сдружение "Комитет за побратимяване-Троян", създаден по образец на идентични асоциации в практиката на западноевропейските страни. Тържественият концерт е на площада пред общината.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Илко
10 May, 2012 | 21:39

С днем победа!

чичо Кирчо
10 May, 2012 | 10:56

Президента ни не е Георги Първанов.
Господа журналисти извинете се.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.