Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес отбелязваме Световния ден на потребителя
15 Март 2011
Първото официално отбелязване на Деня на потребителя е на 15 март 1983 г. и оттогава става важна дата за потребителските организации в цял свят

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителя. Първото официално отбелязване на Деня на потребителя е на 15 март 1983 г. и оттогава става важна дата за потребителските организации в цял свят. Две години по-късно – на 9 април 1985 г. общото събрание на Организацията на обединените нации одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите.

След подкрепата на ООН правата на потребителите стават световно признати и се защитават от правителствата на развитите и развиващите се страни по цял свят.

Датата на честване е определена в памет на речта на американския президент Джон Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва „четирите основни права на потребителя“: правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие, са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

Началото на потребителската защита в България датира от 1999 г. Тогава е създаден специален Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия (ЗЗППТ), който има за цел да установи по-добър баланс във взаимоотношенията на пазара между производители, търговци и потребители, ясни правила при осъществяване на търговските дейности, както и да осигури безопасност при потреблението и по-добро качество на живот. Във връзка със синхронизирането на българското законодателство с европейското на 10 юни 2006 година влезе в сила нов Закон за защита на потребителите (ЗЗП).

В Световния ден на потребителя, който отбелязваме днес, в София отваря врати приемна за консултации на потребителите, недоволни от предоставянето на мобилни услуги. През целия ден в сградата на Комисията за защита на потребителите на площад "Славейков" № 4 гражданите ще могат да подават сигнали за нередности и да получават необходимата им информация, предава БНР.

Сигнали ще се приемат от представители на комисиите за защита на потребителите, за защита на личните данни и за регулиране на съобщенията, както и от самите оператори. Инициативата ще търси причините за зачестилите жалби и начините за решаване на проблемите, обясни председателят на потребителската комисия Дамян Лазаров.

Най-често оплакванията са от автоматично подновяване на договорите, преносимостта на номерата, неуведомяването за изтичане на кредитен лимит и опазването и злоупотребата с лични данни.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.