Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ВВС: България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани
8 Март 2011
Пловдив директно е наречен "циганския град", защото тук живеят най-много цигани

Скандален филм, излъчен по Би Би Си, представи България като циганска държава. Автор е британският журналист Майкъл Пейлин. Неговата "снимка" на страната ни разбуни духовете у нас и в чужбина.

България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани. В тази страна те са около половината от населението. Това казва авторът на филма "Източна наслада". Пловдив директно е наречен "циганския град", защото тук живеят най-много цигани у нас, предава БНР. И въпреки че Майкъл Пейлин снима и амфитеатъра в Пловдив, кадрите въобще не влизат във филма. Нито пък Перперикон, който е единственият подбран археологически обект. Затова и професор Николай Овчаров първи реагира на това.

Право на всеки автор е да си направи както иска филма, но все пак беше чудно защо във филма не влязоха тези толкова важни и емблематични български паметници. И въобще не се говореше за българската култура, а единствено за циганска държава. Точно такива бяха думите, каза професор Овчаров.

Дали е отношение, или е евтина сензация, граждански активните българи не се интересуват. Но в социалните мрежи повечето мнения са категорично против това представяне на България.

При всяко положение търсенето на евтини сензации на гърба на нашата култура и на нашето и без това нелеко съществуване, мисля, че не е най-доброто, което могат да правят режисьори от такъв ранг, подчерта Николай Овчаров.

Филмът е част от поредицата "Новата Европа" и още преди години предизвика общественото мнение с не особено лицеприятното представяне на страната ни в чужбина.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Катилко
10 Mar, 2011 | 14:54

Чува те J, чува те - ДАНС те чува, Комисията за защита от дискриминация те чува, Омбудсмаа те чува. Искрено се надявам и принудителната лудница за болни нацита да те чува...

Валентин
08 Mar, 2011 | 18:41

Предлагам:
- на ВВС да се зададе въпрос дали стои зад филма на Палин и какво показва той - статистическа реалност или екстремални ситуации, и какво търси - обективната истина за една туристическа и хабитатна дестинация или нова Берлинска стена
- да се подготви материал - док.филм или памфлет/за по-евтино/ относно подобни екстремални ситеации в "Старата Европа" от които ние да се поучим преди да ни допуснат там - напр. "Нощта на дългите ножове" или "Кристалната нощ" или сърдечните отношения между католици и протестанти/все чада божи и по месторождение проаведни/ във Франция по времето на Анри ІV.
- да се изкажат по темата и ромските лидери, които усвоиха милиони по "декадата на ромското включване"
- не е лошо Карбовски да спретне един паралелен репортаж за романтичното битие на емблематични британски екземпляри по запустелите български села и за спонтанния интерес на британски туристи към известни български музеи - "Механа", "Изба", "Винарна", "Пъб!", "Бар", "Сам дойдох" и така до Шенген.

J
08 Mar, 2011 | 16:23

Кастрацията ще оправи проблема с циганите, но ... никой не ме чува :(


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.