Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Рада Рачева стана победител в "Байландо", но продължава да се бори, за живота на Таня
23 Декември 2010
Как се гледат 7 деца в криза? Не е мисия невъзможна, трудно е но си струва, доказват го семейство Рачеви

Рада Рачева стана победител в „Байландо – Сцена на мечтите”. Каузата, за която се бореше, бе да спаси дома на деветчленното си семейство. Но спечелената сума (50 000лв.) само временно решава проблема на семейството. Сега се молят за чудо в нощта на Рождество Христово.

Рада на 14 г., Таня и Георги на 13, Петко на 11, Дими на 9, Ани на 2 и 10-месечния Стефан. Това са 7-те деца  богатството на Ваня и Румен Рачеви. Как се гледат 7 деца в криза? Не е мисия невъзможна, трудно е но си струва, доказват го семейство Рачеви. Иска се обаче много любов и всеотдайност. Плюс виртуозна аритметика, направо еквилибристика, да осигуриш храна, дрехи, джобни за петима ученици, две бебета и двама възрастни с 270 лева детски на месец и с ипотечен заем за къщата, в която живеят. Месечните вноски висят като дамоклев меч над крехкия семеен бюджет, който наистина може да се скъса всеки миг.

Въпреки привидната суматоха в дома на многолюдното семейство в Браниполе, всеки си знае задълженията и ги спазва. И най-важното  още от прага те залива топлота, доброта, грижа за другия. Един за всички, всички за един - при семейство Рачеви този мускетарски девиз е намерил точното си място.

Патилата на семейството са доста, минали са жестока школа, пише "Марица". Досега са сменили 12 адреса. Първите пет деца са родени на село, там семейството се занимавало с животновъдство. Приятел им предложил етаж от кооперация в Пловдив. Настанили се, ремонтирали жилището. Наложило се обаче да напуснат, без да могат да си получат парите, вложени в ремонта. Опитали на квартира, но никой не ги искал - като кажеш, че си със 7 деца, на всеки хазяин му настръхват косите. С ипотечен кредит купили къща с дворче в Браниполе. Идеална е за децата - с две бани, 3 спални, хол, трапезария. Има обаче реална опасност да загубят дома си, ако не успяват да си обслужват заема.

Жилищните патила са само част от критичните моменти на семейството. Заради чиновнически неразбории им удържат 700 лева детски за това, че Ани  била записана на ясли, а по същото време Ваня е била в майчинство с последното бебе - Стефан. Отрязали им детските за септември, тъй като в суматохата около подготовката за училище пропуснали да занесат бележките за петимата ученици. Така им лъснала поредната дупка в бюджета. Най-стресов обаче беше февруари - тогава разбрахме за болестта на Таничка, признава Румен. От тичане по болници двамата с Ваня пропускат да платят сметката за ток. Прибираме се един следобед и се оказва, че сме на тъмно и студено, с две бебета, едното само на месец, разказва Ваня. От EVN им резнали тока, добре че техен познат им го пуснал на своя глава.

Макар и трудно семейството до един момент се справя. Но ги сплотява още по-страшен проблем. През февруари т.г. става ясно, че отличничката от Математическата гимназия страда от остра лимфобластна левкемия. Започват процедури с химиотерапия в Детското онкологично отделение в Университетската болница “Свети Георги” в Пловдив. Лекарите от Университетска болница понастоящем полагат неимоверни усилия да върнат Таня в ремисия. Родителите казват, че докторите Стоянова, Мумджиев, Спасова, Борносузов проявяват невероятен героизъм в абсурдната ситуация да няма животоспасяващи лекарства за децата, и то защото не се внасят. Междувременно бащата Румен Рачев търси подходяща клиника, и разбира се – пари, за да се извърши костномозъчна трансплантация, струваща около 200 000 – 250 000 евро …

Най-голямата болка за родителите е неразбирането. Кой те е карал да създаваш толкова деца! Създал си ги, сега чака помощ! - има и такива упреци към Румен и Ваня в мрежата. Всичките деца сме ги искали, не са плод на грешка. Не сме ги раждали с идеята, че държавата ни е длъжна, справяме се със собствени сили. Не сме имали дом, кола, пари, но имуществото е несъществено, пише го и в Библията - децата са най-голямото богатство, те са ценното, което ще оставим след себе си, категорични са съпрузите Рачеви.

Не сме безотговорни хора, не сме разчитали на подаръци. Уморен и отвратен съм от чиновническо безхаберие, възмущава се Румен. Категоричен е, че е крайно време държавата да създаде нормални закони, които да стимулират българите да раждат и да се грижат за повече деца. Докато това не стане, случаи като техния  многодетни семейства с родители висшисти и деца отличници, ще се броят на пръсти. Въпреки воплите, че сме в демографска криза и нацията се топи. Румен е ходил достатъчно по мъките, обиколил е достатъчно инстанции, без да получи помощ. А детските наистина са смешни - 270 на месец за седемте деца. Не искам да ми подаряват жилище, а да ми дадат възможност да ползвам нисколихвен кредит - все пак си плащам коректно данъците и отглеждам 7 бъдещи данъкоплатци на държавата, обяснява Румен.

Писал е до президента Георги Първанов, до социалния министър в предишния кабинет, до кмета Атанасов. Министър Масларова, уж, била много впечатлена от случая, но така и не се стигнало до среща. Пловдивският кмет също не благоволил да се срещне с Рачев. Единствената възможност е 1000 лв. еднократна помощ, заявил зам.-кметът по социалните въпроси. И това си останало само обещание. Единствен президентът Първанов написал препоръчително писмо, благодарение на което банка ДСК рефинансирала жилищния кредит на Рачеви, без обаче да им направи нито стотинка отстъпка.

Най-важна за тях е подкрепата на хората. И показва, че трудната мисия  да отглеждаш 7 деца, да събереш в дома си седем лица на щастието, наистина си струва. Струва си и да влезеш в този дом - да се заредиш с тяхната обич и всеотдайност. Щастието наистина има много лица. 7 от тях обаче наистина греят в дома на семейство Рачеви.

Не сме от хленчещите, казва таткото Румен Рачев. Той работи на две места, по 14 часа на ден, за да осигури пари за семейството. Семейната фирма “Мелето” ООД се занимава с производство и пласмент на фрешове без капка вода и грам консерванти. На последното изложение в НДК търговци натискали Рачев да увеличи трайността на фрешовете с малко химия. Няма да стане, искам да мога спокойно да давам този сок на децата си, обяснява Румен. Всъщност е завършил Академията за музикално и танцово изкуство, но истинският му талант е бизнесът - от нищо прави нещо, обяснява съпругата Ваня. Румен обаче е предал музикалната си дарба на децата - освен отличници всички пеят  Рада и Таня в хор  “Детска китка”, Георги и Петко пеят в Хора на момчетата и преди дни се върнаха от гастроли в Истанбул.

Мама Ваня, която в момента се грижи за бебетата Ани и Стефчо, също е пример за боец, готов на всичко заради семейството: с пет деца на ръце взема диплома за магистър по икономика и счетоводство и шофьорска книжка. Ваня е и главният диригент на домакинството с 9 души, за което наистина се иска виртуозна организация  пране, готвене, чистене, подреждане.

ФИРМАТА

В момента Румен Рачев развива малко производство за пресни плодови сокове - фирмата се нарича “Мелето” ООД, а соковете се продават в “Кауфланд” в София и Пловдив. Соковете са 100% натурални, без консерванти и добавки на вода или захар. Кръстник на фирмата е 13-годишният Георги, който спечели семейния конкурс за име на продукта. “Мелето” на италиански означава овощна градина. И българското значение е точно, като се има предвид мелето в машините, докато се изцежда сокът.

ТАНИЧКА, С ТЕБ СМЕ

Сега най-важното за семейството е да успее да събере сумата, необходима за операцията на Таня. На пръсти се броят българските семейства, които биха могли да съберат необходимата сума сами, и то за няколко седмици. Ето защо нашият призив е да им помогнем в Предрождественското време. Открита е дарителска сметка в ПроКредит Банк: BG84PRCB 92301035476210, BIC PRCBBGSF на името на Стоянка  Руменова Рачева.

Можете да изпратщате и дарителски sms с текст на латиница DMS TANI  на дарителски номер 17 777 / за абонати на Глобул  Виваком и М-тел /. Цената на един sms е 1.20 лв. с ДДС.

Българите са изключително благородни и милостиви хора. В момент, в който очакваме спасението от родилия се Исус – Спасителя, бихме могли да подадем ръка и да отделим от залъка си, за да помогнем за спасението на едно дете.

Честито Рождество Христово!


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Гергана
27 Dec, 2010 | 14:39

Бог да им е на помощ. Но и ние! Всеки може да изпадне в подобна безизходица. И точно в този момент проличава човещината ни. Всеки човек, ако има сърце, макар да няма кой знае какви финансови възможности, би могъл да отдели от залъка си, за да помогне на едно дете.
Моля, ПОМОГНЕТЕ!



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.