Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Икономист: Българите най-малко се радват, а страните от бившия СССР са особено недоволни от живота
17 Декември 2010
България е най-тъжното място на света, като се вземе предвид дохода на глава от населението, е изводът на Икономист

Идеята, че парите не могат да купят щастие, е известна на всички, но ново изследване я опроверга – като в дъното на скалата на щастието се оказа България.

България е най-тъжното място на света, като се вземе предвид дохода на глава от населението, е изводът на Икономист след ново изследване на взаимовръзката между парите и щастието. Привържениците на тезата за липса на връзка между парите и щастието се основават на трудовете на професора по икономика Ричард Ийстърлин, който през 70-те години показва, че в една и съща страна хората може да са по-щастливи, ако получават повече, но няма особена връзка между парите и щастието, ако се сравнят данните от различни страни. Това става известно като "Парадокса на Ийстърлин".

Според професора, щастието не зависи от абсолютния доход, а от относителния – не от това дали сте бедни, а дали сте близо до дъното в собственото си обкръжение. Новите проучвания на Бетси Стивънсън и Джъстин Уълфърс от Университета на Пенсилвания, показват, че вече може да се покаже връзка между доходите и щастието в различните страни. Според Уълфърс, причината за предишните заключения е била в недостатъчните данни. Вече има информация за ефекта на доходите за всички страни. В някои страни зависимостта е по-силна, но е видима навсякъде. Удовлетворението от живота се различава драстично.

Страните, които са близо до върха, до една са развити, като достигат до показател 8 от 10. Страните близо до дъното, които включват Ирак и Хаити, имат резултати близо до 3. Въпреки това някои парадокси подсказват, че поне част от причините може да се дължат на културни фактори. Португалците са изненадващо меланхолични, азиатците са по-нещастни, отколкото подсказват приходите им, а скандинавците по-щастливи от очакваното. Латиноамериканците са весели, страните от бившия СССР са особено недоволни от живота, а най-малко се радваме на парите си ние – българите. /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

pesho
20 Dec, 2010 | 00:27

Причината е, че пред очите на голяма част от българите, друга не толкова голяма разграбва, краде и трупа блага и дали това ще е щастие, ще стане ясно по-късно. Ако погледнем назад към 30-те години на Америка, ще видим такива тъжни хора като нас. Е, светът към който се опитваме да принадлежим е доста по-развит и това е доста угнетително също.

Гого
19 Dec, 2010 | 19:14

"Идеята, че парите не могат да купят щастие, е известна на всички, но ново изследване я опроверга – като в дъното на скалата на щастието се оказа България."

Идиотски извод. Това, че България е в дъното, доказва тезата, а не я опровергава. Да, българите редовно се оплакват колко малко пари получават. Истината обаче е, че като материален стандарт на живот ние българите живеем по-добре от 80% от жителите на Земята. Но въпреки това, редовно сме на последно място по индекс на щастието или удовлетвореност от живота.

Колкото до твърдението, че само развити страни били на върха, и това не е вярно. Зависи кой и как мери. Спомням си, че според друго подобно изследване отпреди 2-3 години N=1 по щастие беше Коста Рика.

@
17 Dec, 2010 | 16:25

И на какво да се радваме - 66 години комунизъм безкрай...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.