Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Първият човек, стъпил на Луната, навърши 80 години
5 Август 2010
Нийл Армстронг е първият човек стъпил на Луната. Това става на 20 юли 1969г.

Човекът произнесъл думите "Една малка стъпка за човека, една огромна крачка за човечеството", астронавтът Нийл Армстронг навършва днес 80 години, съобщава БНР.

Армстронг е първият човек стъпил на Луната. Това става на 20 юли 1969 пред очите на 500 милиона телевизионни зрители.

Нийл Армстронг е роден на 5 август 1930г. в щата Охайо и от ранна възраст проявява интерес към летенето и космоса. На 15 години започва да взима уроци по летене, а на 16 получава разрешителното си да пилотира. През 1962 е избран за астронавт в програмата на НАСА за мисии до луната "Аполо".

Въпреки славата си, Нийл Армстронг страни от светлината на прожекторите и твърди, че не е заслужил общественото внимание. "Не бях избран да съм първият човек. Избраха ме само за командир на полета. Обстоятелствата ми наложиха тази роля. Никой не го беше планирал," казва астронавтът.

В една от малкото си публични изяви Армстронг разктирикува решението на президента Барак Обама да прекрати плановете на НАСА за нови мисии до Луната и го нарече "унищожително" за американската космическа програма.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.