Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Точно преди 3 години свърши кошмара за осъдените български медици в Либия
24 Юли 2010
На 24 юли 2007 г. Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Валентина Сиропуло, доктор Здравко Георгиев и палестинеца д-р Ашраф пристигнаха в София

Днес се навършват 3 години от освобождаването на българските медици, прекарали осем години в либийски затвор, пише КРОСС. По повод годишнината вчера тя бяха поканени в резиденцията на френския посланик у нас Етиен дьо Понсен. На 24 юли 2007 г. Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Валентина Сиропуло, доктор Здравко Георгиев и палестинският лекар д-р Ашраф пристигнаха на летище София с полет от Триполи на борда на френски правителствен самолет, с който пътуват и Сесилия Саркози, съпругата на френския президент Никола Саркози, както и Бенита Фереро Валднер, еврокомисар по външните работи. Още на летището президентът Георги Първанов издаде указ за помилването на медиците.

На 9 февруари 1999 г. в Бенгази са арестувани 23-ма наши сънародници. По-късно 17 от тях са освободени. Останалите шестима българи - медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова и д-р Здравко Георгиев са обвинени в умишлено заразяване със СПИН на 393 либийски деца в детската болница в Бенгази и в заговор срещу Джамахирията. По тези обвинения либийското законодателство предвижда смъртна присъда.

През 2003 г. експертизата на проф. Люк Монтание и проф. Виторио Колици посочва, че заразата със вируса на СПИН в детската болница в Бенгази се дължи главно на голяма вътрешно-болнична инфекция, започнала още преди идването на българските медици, както и на факта, че става въпрос за силно патогенна разновидност на вируса, характерна за някои страни от Сахара. На 6 май 2004 г., след многократно отлагане на делото и връщането му за доразследване, на заседание Либийският Наказателен съд постановява смърт чрез разстрел на петте български медицински сестри и палестинския лекар Ашраф. Д-р Здравко Георгиев е осъден на 4 години затвор за валутни престъпления.
 
На 25 декември 2005 г. Върховният касационен съд на Либия отменя смъртните присъди на петте българки и палестинския лекар и връща делото за преразглеждане на Наказателния съд в Бенгази. Междувременно България и Либия стигат до споразумение за създаване на Международен фонд за подпомагане на семействата на заразените със СПИН либийски деца. В неговото създаване участват представители на ЕС, САЩ, асоциации от България и Либия.
На 19 декември 2006 г. съдът в Бенгази осъжда за втори път на смърт медиците. На 17 юли 2007 г. ВСС на Либия решава на последна инстанция да замени смъртната присъда с доживотен затвор. В 6.29 часа на 24 юли 2007 френският президент Никола Саркози официално обявява, че представителите на Франция и ЕС са се споразумели с либийското правителство и са получили правото да екстрадират 6-те затворника от Либия и  да освободят българския доктор Здравко Георгиев, който е излежал 4-годишната си присъда, но е задържан в Либия без виза. В 9:51 ч. медиците се завръщат в България на борда на френския правителствен самолет.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.