Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е Световният ден на околната среда
5 Юни 2010
Световният ден на околната среда 2010 г. е посветен на нуждата от по-добро управление на световното биоразнообразие

Днес е Световният ден на околната среда. Той се отбелязва в цял свят от 1973 г. по решение на Конференцията на ОН по проблемите на околната среда, проведена в Стокхолм, Швеция, през 1972 г., съобщи КРОСС. На този форум е приета Декларация за околната среда – първият международен договор за принципите за екологична защита на Земята.

Световният ден на околната среда е ден, в който всеки трябва да стане „зелен” и да предприеме действия за запазване на планетата за бъдещите поколения – от децата в училище до населението на дадена община и от всеки отделен човек до многонационалните корпорации.

Световният ден на околната среда 2010 г. е посветен на неотложната нужда от по-добро управление на световното биоразнообразие и екосистеми. Въпреки обнадеждаващите резултати от направеното по света, видовете продължават да изчезват с най-високото темпо, познато досега и това все повече се свързва с човешката дейност. Неслучайно ОН със специална резолюция обяви 2010 г. за Международната година на биоразнообразието.

През 2010 г. стремежът е хората да бъдат мобилизирани за дейности с широк обсег за запазване и популяризиране на биологичното разнообразие – засаждане на дръвчета в училища, почистване на зелените площи в общините, пътувания за наблюдения на птици, изложби, национални зелени кампании и много други.

Световен домакин на празненствата за Световния ден на околната среда на 5 юни 2010 г. е Руанда, в която се намира 25% от биоразнообразието на Африка.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.