Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е световният ден на водата
22 Март 2010
Инициативата за отбелязване на Световния ден на водата се поражда през 1992 година

На 22 март целия свят отбелязва Световния ден на водата. Инициативата за отбелязване на Световния ден на водата се поражда през 1992г. на Конференцията на Обединените нации "Екология и развитие", проведена в Рио де Жанейро, Бразилия и Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата и този ден започва да се отбелязва официално от 1993г., като се организират ежегодни прояви в цял свят, посветени на водата и опазването на водните ресурси. Световният воден съвет привлича хиляди участници в Световния воден форум в седмицата на Световния ден на водата. Водата често се счита за божество. Много от светите места са разположени на брега на река.

Световният ден на водата се вписва в десетилетието „ВОДА за живот 2005 - 2015 год.". Целта на отбелязването на Световния ден на водата е да привлече вниманието на повече от 1 милиард души по света, които нямат достъп до безопасна и чиста питейна вода.
 
Сдружение „Аз обичам водата” със съдействието на Столична Община за втора поредна година организира аква празник, който ще се проведе в столичната градинка пред Народния театър „Иван Вазов”.
   
Празникът на водата ще има предимно детска насоченост, с което ще цели ангажиране на детското внимание, провокиране на детското любопитство и активизиране на естественото човешко чувство за загриженост към околната среда.
   
В градинката пред Народния театър «Иван Вазов» ще се проведе конкурс за деца таланти «Малките звезди», организиран от модна агенция ES Line Models.
   
Конкурсната програма ще се оценява от жури, съставено от журналисти от медии, пишещи за деца. За децата е предвиден и куклен театър с героите на „Софийска вода” АД Капчо и Капчица.
   
От 11.00 часа се организира художествено ателие за моментни рисунки на тема „Магията вода”. Сдружение „АЗ обичам водата” се ангажира да включи най-добрите произведения в Международния конкурс на тема „Вода”, който ежегодно се организира от екологичния фонд за дива природа WWF.
   
От 11:00 до 14:00 часа посетителите ще могат да участват в подвижна химическа лаборатория за анализ на вода. Столичани ще бъдат призовани да донесат вода от домашните си чешми, а децата ще могат да наблюдават един урок по химия от практиката. От 14:30 - 15:00 е предвидено празничната програма да продължи с народна музика и хора.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.