Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Светът страда от безсъние
19 Март 2010
Радиото, телевизията и интернет унищожават времето ни за почивка

В последните няколко години светът страда от тежко 24-часово безсъние. Радиото, телевизията и интернет унищожават времето ни за почивка. Препоръчваните от лекарите 3000 часа годишно сън вече са лукс, който не всеки може да си позволи, пише КРОСС. Изследванията показват, че 40% от жените и 30% от мъжете страдат от т. нар. инсомния. Въпреки че спим все по-малко, тайните на съня не намаляват. Освен това според най-новите проучвания 7-8 часа на нощ не просто релаксираме, но се връщаме към проблемите от деня и търсим правилните решения, т. е. продължаваме да мислим и да се учим. Да се спи леко, спокойно и достатъчно обаче се оказва трудно.

Липсата на сън не само се отразява на способността на жените да се наслаждават на живота, но се отразява пагубно и на здравето. Все повече изследвания доказват, че безсънието води не само до хронична умора, но предизвиква и пълнеене сред жените, съобщи "Дейли мейл". Около 60 % от възрастните във Великобритания са с наднормено тегло и както сочат проучвания, причината може би не е в прекомерното ядене, а в липсата на сън."Направихме поредица от изследвания за теглото и съня и изучавахме хода на метаболизма", заяви д-р Шахрад Тахери, ендокринолог от медицинския център Хартланд в Бирмингам. "Открихме, че хора, които спят значително по-малко от седем часа през нощта, често напълняват."

Липсата на сън стимулира хормоните, които регулират апетита, открили учените. Но не само това, безсънието влияе и върху процеса на стареенето на организма и може да доведе до увеличаване на болестите, свързани с напредването на възрастта, сочи проучване на учени от Европейското дружество за изследване на съня.Липсата на сън може не само да даде начало, но и да увеличи тежестта на заболявания като диабет, високо кръвно налягане, пълнота и загуба на памет, твърди Ив ван Котър, участник в изследването. Прекъсваният сън също влияе върху кръвното налягане и ни прави уязвими към настинки и грипове. Хора, които спят недостатъчно, по-често изглеждат непривлекателни и са с лоша кожа, твърдят учените. Това може би се дължи на факта, че по време на сън се произвеждат нови клетки на кожата.

Причината някои от нас да изглеждат по-млади след почивка се дължи вероятно на това, че тогава сме успели да се наспим. Няма смъсъл да използвате цяло състояние за кремове за лицето и за фитнес, за да сте млади. Просто спете шест часа през нощта.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.