Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Десетте най-опасни грешки на пътя
15 Декември 2009
Класация на сп. Forbs по статистически данни на най-честите причини за катастрофи, вкл. със смъртен изход

Американското списание Forbes публикува списък на десетте най-опасни грешки, които могат да допуснат водачите. Тези грешки водят до катастрофи, понякога със смъртен изход. Експертите са съставили списъка на базата на статистически данни, събрани на цялата територия на САЩ.


1. Управление на автомобил в нетрезво състояние. В 40% от катастрофите виновни са именно пияните шофьори. Най-често нетрезви сядат зад волана хора на възраст между 16 и 24 години, а в Америка на всеки две минути става катастрофа с участие на пиян водач.

2. Шофьорите пишат зад волана SMS-сообщения. Поради отвличане на вниманието на водача от пътя, в това число и заради писане на съобщения по мобилния телефон, в Америка всеки ден стават между 4 и 8 000 произшествия. Неотдавна в писане на SMS зад волана по време на движение бе забелязана съпругата на губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер- Мария Шрайвър. Съпругът и обеща да се разбере с нея, а тя, на свой ред, се извини за поведението си и обеща да даде любимия си мобилен телефон за продажба на благотворителен търг.

3. Извънредна емоционалност на водача. По данни на американската автомобилна организация ААА всяка година около 1500 души умират или биват ранявани заради изясняване на отношенията по време на движение и проява на агресия зад волана.

4. Липса на детска седалка в купето. Средно в САЩ всеки ден четири деца на възраст от 2 до 14 години загиват, а повече от 500 биват ранени при катастрофа.

5. Нахалство на пътя. Особено е опасно превишаването на скоростта при неблагоприятни метеорологични условия, когато вали сняг, дъжд или има мъгла. Превишаването на скоростта предизвиква 13% от всички катастрофа и 33% от катастрофите със смъртен изход.

6. Подценяване на пътната обстановка. Тук в частност става дума за задължителната смяна на гумите в зависимост от годишните сезони.

7. Игнориране на коланите. На практика в момента навсякъде за такова нарушение се налага глоба.

8. Шофиране с просрочени контактни лещи. Изкривяването на "картинката" при шофиране е недопустимо, тъй като 90% от цялата информация, която водачът получава, идва именно през очите.

9. Неправилно управление на колата, прекалено ускорение или грешен изход от занасяне.

10. Шофиране в уморено, сънно състояние. Вниманието на водача се притъпява, а времето му за реакция се увеличава. При усещане на умора или когато очите се затварят, най-добре е да се паркира някъде встрани и да се почине.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.