Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Държавата си иска обратно 6 хил. евро от болно дете
2 Април 2009
Чиновниците определят дали е нужен контролен преглед

Националният фонд за лечение на деца в чужбина си иска парите за операцията на 5-годишната Едита от село Правда, съобщи майката Рени  Цвяткова.

Държавата отпусна 6000 евро момиченцето да бъде оперирано във френската болница “Ротшилд” в Париж, за да бъде отстранен тумор на вертебралната артерия.  Отделно бяха събрани 14 500 евро от благотворителност. Така с осигурени  20 500 евро детето бе прието за лечение във Франция в началото на март.  След 10 дена операцията бе извършена успешно от проф. Лот и Едита вече се завърна здрава в Правда. Сега си играе с децата, но критичният период е една година, обясни майката. После ще стане ясно дали е необходима втора операция за възстановяване на травмирания шиен прешлен.

Операцията на Едита струва 11 000 евро и веднага като се върнахме в България аз отчетох всичките разходи на френската болница пред Фонда, обясни майката. И тъй като са отпаднали някои допълнителни оперативни техники, са  платени по-малко средства. Абсурдът е, че сега държавата си иска своя дял, независимо че през септември Еди отново ще отиде в Париж на следоперативен преглед. А разходите за това са около 2500-3000 евро.

Всичко това обясних пред фонда, а чиновници ми отговориха, че ако са необходими средства, пак трябва да подадем молба пред фонда и т.н., каза още Рени. Първият път семейството чакало 1 година държавата да отпусне 6000 евро. В Г. Оряховица започнала благотворителна кампания за събирането на пари за лечението на Едита. Така били осигурени 14 500 евро.

Вчера д-р Николай Добрев, директор на Фонда за лечение на деца в чужбина, обясни, че фондът си има обществен съвет и правилник, по който работи.  След като има благотворителна кампания, фондът само добавя необходимите средства, които определената чуждестранна болница иска. Сега, след като държавните пари са останали, те се връщат обратно.


Вие знаете, че детското здравеопазване в България е безплатно, подчерта д-р Добрев. Що се отнася до консултацията на Едита през септември, то български лекари щели да преценят дали е необходимо тя да отиде отново в Париж. Ако това се наложи, родителите на Едита отново трябва да подадат молба за финансиране.

Биляна МИЛЧЕВА
Вася ТЕРЗИЕВА

в. Янтра ДНЕС, Велико Търново


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

мила
10 Apr, 2009 | 14:01

Мита, грешиш. Спаси Дари на... притискаха родителите на Едита да бъдат използвани срещу държавните институции ( както и не само тях) и след като видяха, че това няма да стане не подкрепиха кампанията на момиченцето.

Мита
09 Apr, 2009 | 14:21

Беше, беше. Настина, не само там.

иван
09 Apr, 2009 | 12:47

Едита не е кампания на Спаси Дари на...Защо ги намесвате в този случай?

аз
09 Apr, 2009 | 12:45

Като са останали пари след операцията е естествено държавата да си ги прибере обратно и да отидат за друго дете в нужда. За какво да ги оставя на родителите? Както видяхме не може да се има много доверие на българина.

Мита
09 Apr, 2009 | 12:42

Крайно време е някой да се заинтересува защо в този сайт така злоупотребяват с общественото доверие. Вдигнаха вой до небето, че Фонда за лечение на деца в чужбина непрозрачно изразходвал средствата. А сейв дарина на какво се обърнаха - някой иска да се разходи до Париж на чужди разноски и лъже, че детето му има злокачествен тумор.

Мита
08 Apr, 2009 | 13:33

Внимавайте и организаторите на сайта сейв-дарина.орг да не злоупотребяват с вашето доверие. В такива времена живеем. Сега логиката е: ако организацията е правителствена, може да й дирим сметка, ако е неправителствена - може да прави каквото си иска.

Мита
07 Apr, 2009 | 18:25

Тази история с колата, така както е представена, доста понамирисва. Да я продадат, че да си разделят парите. Всъщност каква е историята с парите от Фонда за лечение на деца в чужбина?

Мита
07 Apr, 2009 | 18:17

Ти бъркаш. Прочети внимателно какво е написано на сайта. Историята с колата не ми е много ясна, но ако родителите не са харчили от дарените пари, те имат право да си търсят хляба. Само не мога да разбера защо децата без връзки трябва да се лекуват в България и да спят по скъсаните чаршафи в болниците, а към други медиите са много благосклонни и с дарителски кампании успяват да им осигурят необходимите средства. Иначе някои от жалостивците, които изготвят сайта и го популяризират са могли например да посъветват майката да се обърне към психиатър, както са го правили преди с някои други.

Dr. Hicks
05 Apr, 2009 | 00:55

За Мита: Бъркаш, в историята на сайта не се казва, че е злокачествен тумора, а че такава е първоначалната диагноза. Която после е ту потвърждавана, ту отхвърляна от различните патохистолози. Докато не се потвърждава двукратно във Франция, че тумора е доброкачествен.
Към момента на писане на историята информацията в нея е съвсем коректна. По късно в новините на сайта се вижда развитието на случая и резултата от френската хистология.
Историята за колата също е изопачена. Колата е закупена с пари предоставени от българин във Франция, който помага на семейството. Целта е да се спечели за бъдещите профилактични визити на детето при френските лекари, като парите му се върнат след продажбата.
Не бързайте да съдите, не се отказвайте толкова лесно от смисъла на доброто което сте сторили!
Не всичко е каквото изглежда на повърхността. То и bTV на прима виста прилича на европейска телевизия, но всъщност са банда бездарници, държащи да ни го доказват всеки ден. Тъкмо помислиш, че по-идиотски, манипулиран и некадърен репортаж немогат да направя и току наминали себе си.

приятел
04 Apr, 2009 | 13:50

Къде беше "държавата",къде бяха тези журналистите преди година и половина когато тези родители не спираха да търсят медецинска помощ и лек,защо не снимахте тогава когато това детенце правеше кризи по час и половина,защо не съдите лекарите,който ги разиграваха близо 10 месеца и не можеха да сложат диагноза на детето и всеки си експериментираше неговото си лечение,а месеци по късно спорят за произхода на тумора.ЗАЩО.......?
Всички невинни! А това,че родителите се опитват да отцелеят ги прави черни в очите на хората.
СРАМОТА!!! ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!!!
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ПОЗДРАВЯВАМ С ИЗБОРА ДА ЕМИГРИРАМ В ЧУЖБИНА.
Кураж и сила мили родители.

user
03 Apr, 2009 | 21:02

Таткото на Едита, която бе излекувана от рядък костен тумор в прешлена на шията, възмути дарителите, след като се върна от Франция с нова кола.
Ивайло Цвятков бе обявен за втори Горсов, който си купи мерцедес с даренията за Мануела.
14 500 евро събраха във Велико Търново и Горна Оряховица от мачове, концерти в детски градини и училища, за да оперират 5-годишното момиченце. Семейството обясни "инвестицията" в колата като начин да погаси заемите за лечението.
Таткото на 5-годишната Едита Цвяткова е регистрирал в КАТ на свое име "Ситроен С4". Той обаче отрича да е злоупотребил с даренията. Казва, че е имал около 15 хил. лв. свои пари. Обърнали се за помощ, защото нямало да им стигнат за операцията.
"Колата я закупихме с Никола Манов, българин, който живее във Франция и през цялото време ни помагаше, докато бяхме там.
Той даде 4000 евро, за да я взема, а след като я продам, да си разделим парите”, обясни бащата Ивайло.
“Бих си докарала дори самолет, ако можем да изкараме някой лев за Едита”, отсича майката Рени. Ситроенът модел 2007 г. е обявен за продан за 15 хил. лв. “Искаме да се отървем от колата, защото знаем, че дразни хората”, допълва Цвяткова.
Момиченцето трябвало да ходи на контролни прегледи при д-р Маскар на всеки 6 месеца до 20-годишната си възраст. Това също струвало скъпо.
“Ако детето ми е болно, няма да карам хората да ми събират пари, за да го лекувам, пък с моите да купувам коли”, каза Цветанка Денкова. Жената продавала в малката си книжарница билетите за благотворителните концерти и убеждавала бизнесмени да помогнат за Едита.
Мащабна благотворителна кампания се разгърна в Горна Оряховица в края на 2008 г. Кметът Йордан Михтиев дари лично 500 лв. за Едита. Към събраните 14 500 евро бяха отпуснати над 6000 евро от фонда за лечение на деца в чужбина. Операцията бе извършена на 11 февруари в клиниката “Ротшилд” в Париж и трябваше да струва над 20 хил. евро. Тъй като отпаднала нуждата от част от манипулациите, крайната сума на операцията била 8899 евро сочи фактура, публикувана на сайта на Едита. Сега семейството очаква от клиниката да им бъдат върнати над 10 хил. евро останали средства. Най-вероятно 6 хил. от тях ще трябва да върнат на Фонда за лечение на деца.
“Родителите се разпореждаха със сметката и все още не са ми дали отчет за изразходените средства. Ще настоявам за проверка, въпреки че не смятам, че те са излъгали гражданите”, каза кметът Йордан Михтиев.
ДИМА МАКСИМОВА - 24 часа

Мита
03 Apr, 2009 | 17:18

За какъв критичен период от една година говори майката?

Пак Мита
03 Apr, 2009 | 17:15

Защо майката - медицинско лице твърди в сайта на детето й, че то има злокачествен тумор, след като в епикризата от "Пирогов" е отбелязано, че става дума за доброкачествен тумор. Това се потвърждава и от факта, че във Франция на детето, освен операция, не е предписвана терапия, отнасяща се за злокачествените заболявания. Разбирам майчините чувства, ама редно ли е така да лъжат хората, след като има стотици други хора, които се нуждаят от средства за лечение.

Мита
03 Apr, 2009 | 17:11

Статията така е написана, че не може да се разбере защо, аджеба, държавата си иска парите. По мое скромно мнение, редно е да ги върнат, защото има и други хора, вкл. деца, които се нуждаят от тях.

Драго
03 Apr, 2009 | 17:10

След като фонда си работи по правилник, кой го е писал този правилник питам аз?!
Как може такава недалновидност - та нали почти всички пациенти след известен период минават контролен преглед. Пределно ясно е, че този контролен преглед трябва да се извърши при специалистите оперирали пациента...
Аман от простотии в нашата държава!

Ana
03 Apr, 2009 | 16:58

Кажете ми, не живеем ли в идиотска държава?

000
03 Apr, 2009 | 16:13

Все пак те имат пари от кампания и не са се нуждаели от въпросните 6 хил. Освен това парите ще останат във фонда и ще бъдат дадени на друго дете. Флегматичността на цялата процедура по одобрение е основния проблем в работата на ФЛД. Предполагам, че именно за това жената се страхува, че когато парите потрябват пак ще трябва да минат месеци докато се задвижи машината и получат одобрение, а пък като се има предвид,че са чакали година последния път, е напълно разбираемо, че и настръхват косите от представата за ново кандидатстване. Иначе е коректно пари, които не са необходими в момента да се върнат, за да се използват от друг в нужда.

viktoria
03 Apr, 2009 | 10:53

Направо съм ужасена от поредната апсурдна постъпка на нашата Държава! За пореден път ни става ясно, че ни управляват Д..........и!
Нямам думи!!!

volokos
03 Apr, 2009 | 10:24

Дали средствата са от дарителска кампания или от фонда за лечение на деца, това са обществени средства и неизползваните следва да бъдат възстановени. За жалост понякога близките се изкушават да се облагодетелстват от болестта и съчувствието на хората.
Между другото, за да се стартира дарителска сметка също трябва разрешението на комисията за лечение в чужбина към МЗ. Това за да се противодейства на опит за злоупотреба с доверие и обществени средства. Справка Горсов.

kojuhi
03 Apr, 2009 | 10:04

Не се учудвам от реакциите на тези господа. Нали трябва да се съберят парички сега за държавната администрация и бюджетните чинивници за да може през лятото да ходи безплатно на море. Със сигурност и този председател на комисията ще отиде на море и то безплатно и съм сигурем че няма и да си спомня за това детенце. Но както казва другия читател, има Господ и той си знае работат. Един съвет към родителите. Не връщаите парите до септември докато не отидете до Франция и направите контролния преглед. След това ако вече всичко е наред, което ви го пожелавам от сърце ако е останало нещо от средствата ги занесете на господина (председателя на комисията), да се почерпи за здравето на Едита.
А на малката Едита пожелавам да се оправи и да е жива и здрава.
Поздрави.

Янкова
03 Apr, 2009 | 09:40

И какво значи тояно български лекари да преценет дали има нужда да се ходи във Франция?След като не са били достатъчно квалифицирани да извършат операцията , откъде на къде са квалифицирани да правят прегледа?Естествено , че детето трябва да отиде при хирурга който го е оперирал на контролен преглед.

ilkalo
02 Apr, 2009 | 21:36

АБСУРДИСТАН

читател
02 Apr, 2009 | 16:10

А как фондът е разбрал, че точно държавните пари са останали неизползвани? Или работят с белязани пари, за да си ги познават? И още от социалистическо време знаеме, че най-скъпо е всичко безплатно. Дали този д-р Добрев има деца? И ако има как ли би се почувствал, ако ставаше въпрос за неговото дете. Затова се обръщам към важните господа, които вземат решенията: Не забравяйте, че има Господ! Който види, бави, но не забрави!
А на родителите на малката Едита бих пожелала контролният преглед през септември да покаже, че малката палавница е вече здрава! От сърце им го желая!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.