Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Размисли около Българските дни в Холандия
14 Март 2009
Дали някой в Холандия ще ни гледа накриво, че българеем и говорим с децата си на родния им език...
Даниела Горчева
Даниела Горчева

– Вие не живеете в България и не знаете – възразява ми моята събеседничка. – Те се турчеят, разбирате ли? Турчеят се.

Моята събеседничка е симпатична жена и също като мен е завършила българска филология. В Хага сме и разговаряме за извършеното през 1985 насилствено преименуване на българските турци, което тя не оправдава, но ми казва, че оттогава нещата много са се променили и с видимо огорчение споделя с мен, че нейните съграждани от Хасково, които са етнически турци и техните деца „се турчеят“.

Водим разговора късно следобед в Голямата църква (Grote kerk) на Хага, където съм от сутринта, тъй като за пореден (трети) път се провежда туристическо и културно изложение, наречено „Омайваща България“.

Кънти българска музика, между щандовете на българските и холандските фирми, предлагащи български продукти, българско вино или почивки в България се вие хоро. Тази година събитието е по-специално, защото съвпада със стогодишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Холандия.

Имахме удоволствието да се наслаждаваме на едночасов концерт на Елица Тодорова и Стоян Янкулов, за официалната част и концерта освен министърът по европейските въпроси Гергана Паси и българският посланик, присъстваха и бивши холандски посланици в България.

 Обхождам с поглед огромната църква, пълна с българи и холандци, които разговарят, пият по чаша вино или бира, похапват кебапчета или се разхождат между щандовете, купувайки лютеница, вино или сирене, разглеждат изложбите на талантливи български творци, живеещи в Холандия – Чавдар Илиев, Кънчо Кънев и Маргарита Пуева и се опитвам да си представя огорчен холандец, който казва:

– Тия българи в Холандия много се българеят! Всяка година си правят най-различни сбирки, слушат българска музика, играят хора и ръченици, отворили са български магазини. Имат даже българско училище и българска църква. Говорят с децата си само на български и понякога дори развяват български знамена. А една Галина Дурмушлийска от България даже получи субсидии да научи холандки да пеят български народни песни и този състав със странното българско име „Чубрица“ непрекъснато изнася концерти. Една холандка пък (Естер Вилямс) от години учи холандчета и българчета на български танци. И българите в Холандия се увеличават непрекъснато и много се българеят, разбирате ли, българеят се! А много от тях даже не знаят добре холандски. Сега и български филми ще прожектират в Хага – цяла седмица българска пропаганда!

Опитвам се да си представя такъв холандец и не мога. Питам моята събеседничка тя може ли да си представи някой тук, в Холандия да каже, че много се българеем и да ни гледа накриво и с огорчение затова, че не искаме да си забравим корените и да се откажем да говорим с децата си и дори помежду си на български вместо на официалния холандски език.

– То не е същото – казва ми тя колебливо.

Естествено, че не е същото. Никога не е същото.

Едно е по българска национална телевизия млада журналистка пламенно да настоява българите в Албания да получат подкрепа от България и правителството, за да имат свои български училища и църкви, съвсем друго е ако по някоя турска телевизия турски журналист пламенно призове своето правителство да помогне на турците в България да имат свои училища и джамии.

В първия случай става дума за достойно патриотично дело, във втория – за „гнусна турска намеса в нашите вътрешни работи“. Албанците естествено са длъжни да слушат звъна на камбаните на българските църкви, но ние в България сме православни и не желаем да слушаме пеенето от минаретата на джамиите, защото то ни смущава.

Едно е всички деца в България – българчета, турчета, ромчета, еврейчета, арменчета и така нататък (без русначета, разбира се!) да рецитират с пламък в очите и с искрено чувство задължителното „Аз съм българче. Българин да се наричам първа радост е за мен“, друго е някой в Холандия да застави българчетата да декламират: „Аз съм холандче. Холандец да се наричам първа радост е за мен.“

В единия случай става дума за нещо естествено, в другия – за посегателство и насилие над крехката душевност на нашите деца. Пък и холандците нямат такива стихотворения, защото след като са се освободили от „робството и тиранството“ на Хабсбургската империя, не са се захванали с патриотичното си възпитание, ами са си запретнали ръкавите да работят и да си уреждат държавата.

Преди две години, връщайки се от разходката с корабчето, на което празнувахме с приятелчетата на моя син Тервел неговия девети рожден ден, шофьорът на таксито- микробусче – едър засмян холандец, се обърна дружелюбно към Тервел:

– Значи ти си половин българин и половин холандец?

– Не! – тросна се за моя изненада Тервел и добави: – Аз съм цял българин и цял холандец.

Замислих се колко простичко понякога децата могат да формулират нещо. Разбира се, че не става дума за две (биещи се за надмощие) половинки от една същност, а за две идентичности – всяка, от която е цяла и непокътната и не влиза в противоречие с другата. Защо да не си цял българин и цял холандец? Защо да не си цял турчин и цял българин? Защо да не се гордееш с българската си или с турската си идентичност, сякаш тя е нещо по-долно, по-срамно?

А у нас вместо да се тревожим от стрелящите се по булевард България българи, от българите, откраднали милиони от европейските субсидии, от корумпираните български политици с обръчи от български фирми, от вечерите на министъра на вътрешните работи („чист“ българин от Плевен) Румен Петков с български „оперативно – интересни лица“ или от гниещите по „домовете“ български деца, за които българката Масларова казва, че те толкова си могат, ние сме се разтревожили, че някой в България си позволява да говори на родния си език вместо на български. И в отговор да крещим на омайната българска реч: Атака!

Поне докато има още кой да крещи на този прекрасен език, защото ако не се изпозастреляме по улиците или не загинем по пътищата, то ще измрем от глад и мизерия заради откраднатите от нас милиони или пък от студ поради следващото спиране на кранчето на руския газ в някоя идваща зима. Затова, дайте да си покрещим до насита сега, докато още ни има: АТАКА!

Атака, но не срещу престъпниците и корупцията, а срещу нашите съотечественици –турци, роми, евреи.

Да треперят душманите и да види цял свят що е то български юнак!

Даниела Горчева

сп. Либерален преглед


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Todorov
23 Oct, 2009 | 07:16

А ето и още един продукт на бай-ганьовско самочувствие и милиционерска простащина:
No poznavam Holandia dobre i znam,4e tazi gospoja lyje otkroveno.Ili e tolkova izolirana ot sybitiata v Holandia,4e po-dale4 ot nosa si ne vijda.Naj-veroiatno e,4e tq se vyrti okolo mandjite v kuhnqta i dori ne gleda televiziq i ne 4ete presa.
Eto 4ast ot filma Fitna,zaradi kojto islqmski fanatik ubi holandskiq jurnalist Theo Van Gogh

Не става ясно за какво лъже авторката на статията, но поне става ясно колко "наясно" е със събитията написалият с бай-ганьовско самочувствие горните редове.
Тео ван Гог не беше убит заради филма Фитна, който е направен години след убийството му и е дело на Вилдерс, а заради филма, който направи заедно с Аян Хирши Али. Освен това убийци и фанатици има във всяка страна и не се разбира какво иска да каже авторът на горните редове, освен че е демонстрирал поредната милиционерска простащина: "Naj-veroiatno e,4e tq se vyrti okolo mandjite v kuhnqta i dori ne gleda televiziq i ne 4ete presa. "


Todorov
23 Oct, 2009 | 07:06

Чета коментарите на такива като "чист българин" с три удивителни (!!!) и се чудя дали това са "чистите" българи: полуграмотни, агресивни, кресливи и невъзпитани?
Аргументите им се изчерпват с "Овцо заспала тъпа!",
а мисленето им е милиционерско до червено, също като на онези, които изпразваха пълнителите си в гърдите на 18-годишни деца, когато се опитваха да напуснат минираните граници на завардения от стрелящи на месо граничари соц-лагер.
За това се сеща човек като прочете милиционерския крясък: "Въобще не опитвай да оправдаееш напускането ти от България и живеенето в чужда страна"

Това е крясъкът на същата червена пасмина, която тогава убиваше и разстрелваше ученици по границите, а днес размахва в безсилието си юмрук пред монитора на компютъра си и която още не разбира с плесенясалите си милиционерски мозъци, че вече не те ще определят кой къде живее. И още не схващат нещастниците, че кой къде живее си е негова работа и не е длъжен на никого да дава обяснения, нито пък да се оправдава!

По-натам реди "чистият българин" кое от кое по-големи бисери,от които се вижда, че представата му за света ( и в конкретния случай за Холандия) идва от партийните пропагандни брошурки на БКП разклоненията - било Атака, било БСП:
"Първо в Холандия е легализирана и тревата,проституцията и секса с лице от същия пол ако е на 14 години също така и гей-съжителствата Все хубави работи от това ли да се учим? "

Ами първо, ако продължавате да се учите от червените партийни брошурки , плесента в мозъците ви ще се увеличава и второ никой няма да може да ви помогне. Има и трето и четвърто, но и без това няма да го разберете.




*
17 Jul, 2009 | 11:30

:)
При всяко разминаване с цигани се страхувам от евентуален конфликт.
Всяка вечер изпращам приятелката си и от малко пъти когато не съм го правил съм си извлякъл поука.( а тя още от детсвтвото си)
Почвам да се вманиачавам на тема мускули и бойни изкуства.
Един ден чакахме автобус-спира до махалата-и за 10 мин чакане реших да си зема пистолет-можете ли да разберете за какво иде реч,как се чувства сам човек до 3-ма циганина?
Говорим за съвсем друг манталитет-Защо Турция не е в ЕС?
А защо циганите все още си нямат държава?

Чист Българин!!!
16 Jul, 2009 | 22:34

Овцо заспала тъпа! Въобще не опитвай да оправдаееш напускането ти от България и живеенето в чужда страна като сравняваш как е в Холандия и как е в България отношението към малцинствата.
Първо в Холандия е легализирана и тревата,проституцията и секса с лице от същия пол ако е на 14 години също така и гей-съжителствата Все хубави работи от това ли да се учим?
Понеже всичките либерали сте много хитри затова. Европа е на това диридже .Затова в Холандия си патят от малцинства като турци и негри дето живеят на социални. В Белгия и Германия е същото положение.
Видяхме във Франция какво стана като приемат негрите и арабите в страната си същото положение(Още Хитлер пише в Моята борба че Франция ще затрие Европа с позволяването да се заселват негри от нейните вече бивши колонии) .Защо в Ирландия биха румънските и българските цигани заселилисе там?
И въобще неможе да има сравнение между турците в България и българите в Албания:
1. Българите в Албания са част от българското етническо землище ,ако знаеш какво е това и трябва да са национално малцинство.
2. Турците в България са на чужда територия и на чужсо етническо землище и са просто дупка в нашето етническо землище. И са късни нашественици на изконно наша територия.Да не говорим за зверствата им извършени над българите но явно историята ти е слаба наука(тоест има исторически причини ,а политиката е неразривно свързана с историята). Да не говорим ,че повечето турци в България са просто турчеещи се цигани.
Нямаш си и на представа какво е тук една кирлива партия ДПС да провежда протурска политика в страна на народ предостатъчно изстрадал от османците.
Турците са ни далечни и по култура и по кръв.

Но вие либералите сте малоумни олигофрени които не различавате култури,раси и тн. !Пълни дебили !И заради вас най-лошото е ,че ще си пати цяла Европа!

ritnigo
10 Jul, 2009 | 20:50

Госпожо Горчева, СТАРЕЦА в коментара си е казал много истини, като е изтървал същественото.А то е, че наистина не са уместни сравнениеята които давате с холандците и българите.Колко от "българеещите" се българи са родени в Холандия?Колко от тях си живеят векове в Холандия и се опитват да наложат българското?Колко от тях не са добри граждани на Холандия?Хайде да погледнем сега как стои въпроса с българските турци.Родени, отраснали в България, повечето от тях са и изучени безплатно в същата тая България и би трябвало да я приемат за своя родина и да работят за благото на същата тази страна без оглед на етническа принадлежност.Действителноста е съвсем друга.Етнос който е малцинство се опитва да налага език, религия,дори анадолски модел на поведение и в същото време наяве и насън бълнува за Турция.Противно на коментиралият Мутрев има много доказателства на това което казва СТАРЕЦА.Само който не е бил скоро в Източните Родопи може да плещи, че нямало доказателства.Аз съм доказателството , защото работя всеки ден там и мога да ви разкажа туй-онуй.Как ви се струва и най неграмотният селянин от турски произход, който не може да си прочете името без да срича,да ти твърди, че навсякъде(забележете-навсякъде) пишело, че "кво ви е било на вас когато са били турците тука?Отрязали няколко глави, по...ли няколко жени, пък след това българите са били чорбаджии, а турците бедни!"-край на цитата.Коментирайте това изказване , госпожо Горчева.Не е еденичен случай-масово е.Вие и другите като вас с криво разбраната си толерантност не можете да разберете, че е едно да заявяваш принадлежноста си към даден етнос и да пазиш традициите му, а съвсем друго да не си добър гражданин на страната в която си се родил и да обиждаш етноса носещ името на страната с обръщението"гяур".Отделен е въпроса, че в моята православна страна точно те са гяурите-но това ще е тема на някоя друга ваша статия.В този ред на мисли-кога и защо възникна Атака?Пак ви казвам-разходете се из България и тогава ще разберете за какво говори вашата събеседничка от статията ви.

Илия Симеонов
30 Apr, 2009 | 23:48

Много хубава стаиия, браво!

Van
25 Apr, 2009 | 01:19

Za bylgarskite turci ili bylgaromohamedani,ni6to lo6o ne moga da kaja.Malkoto kontakti,koito imah s tqh sa bili vinagi mnogo dobri.Nqkoi dori sa prekrasni hora.No moeto mnenie razbira se ne e mirodavno,za6toto ne jivea v smesen rajon.Ne odobrqvam i politikata na DPS.
No poznavam Holandia dobre i znam,4e tazi gospoja lyje otkroveno.Ili e tolkova izolirana ot sybitiata v Holandia,4e po-dale4 ot nosa si ne vijda.Naj-veroiatno e,4e tq se vyrti okolo mandjite v kuhnqta i dori ne gleda televiziq i ne 4ete presa.
Eto 4ast ot filma Fitna,zaradi kojto islqmski fanatik ubi holandskiq jurnalist Theo Van Gogh

http://www.youtube.com/watch?v=BgQdZgojOFI&feature=fvsr

http://www.youtube.com/watch?v=9ekLA6IAb3A

http://www.youtube.com/watch?v=gXCQPsvbEWg&feature=related

http://www.break.com/usercontent/2009/2/Fitna-Documentary-about-Islam-660675.html

I ot Ayaan Hirsi Ali,izbqgala ot musulmanskiq teror musulmanka,ot Afrika v Holandiq

http://www.youtube.com/watch?v=rOy7Rj71m4k&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=aGtQvGGY4S4



Чалгев
24 Apr, 2009 | 08:03

Горан4о,

Верно е че има българи- мюсюлмани.....дори и в България! Имало е дори могъща Българска-мюсюлманска държава до петнайсти век!

Което обаче не ти дава право да оттхвърляш съплеменниците си като ...."НЕ-българи" !



Пък и в Албания.... не са всичките Българи....мюсюлмани! Ами просто са им затворили албанците и църкви, и правото да ....имат права !?!!

Мутрев
24 Apr, 2009 | 07:59

Старче, пий си хапчетата за Алцхаймера и спри да говориш "без доказателства"

Браво на момичето! От такива има нужда родината ни!!!

до Старец
17 Apr, 2009 | 10:01

Старец, авторката не гради тази теза - че имало дискриминация. Тази теза я градят писалите под статията и то много успешно. От коментарите им, вкл. и от вашия, личи нетърпимост и всеки нормален читател разбира, че нещата в България никак не са наред, защото толкова омраза към едни хора, които нито крадат, нито убиват, а само работят като пчелички (много повече от нас, българите, които само знаем да си чешаме езиците) не е проява на нормално общество, а на болно. И означава, че тази омраза я усещат и самите турци. И със сигурност подобна омраза влече след себе си дискриминационно отношение. А авторката разказва една случка и разсъждава (много логично при това) по нея. Фактът че вдигате толкова шум, означава само едно - че сте се познали в това огледало с двойния аршин. Поздрави!

Старец
01 Apr, 2009 | 18:55

Г-жо Горчева, в статията си Вие градите тезата, че в България има етническа дискриминация към турскоезичните граждани, без да посочвате нито един факт, с изключение на това, че някаква Ваша приятелка Ви била казала, че турците в България се турчеели. Това само по себе си не е никаква дискриминация, но Вие използвате този факт за да правите по-нататък тенденциозни внушения, че едва ли не българите не разрешават на турците в България да говорят на майчиния си език, което е абсолютно невярно и Вие не можете да посочите нито един такъв пример. Турците в България даже си имат новини на турски език по Българска Национална Телевизия (БНТ), а не по някаква регионална телевизия в смесените райони, което даже е нарушение на Конституцията в тяхна полза. Обратно, българите са подложени на дискриминация в смесените райони, като кърджалийския, разградския и др., като в магазините не им продават стока, ако не си я поискат на турски. Кажете какво ще стане с
възхваляваната от Вас толерантност на холандците към българите, ако собственик на български магазин каже на холандец, че няма даму даде хляб или друго, ако не си ги поиска на български? Защо не пробвате? В България това е ежедневие и не само в магазините, а и
в държавните учреждения дори. А това е чиста проба апартейд, както преди време каза един български младеж, гост в едно от предаванията на телевизия СКАТ. Ето за това трябва да пишете, след като посетите гореуказаните райони в България и разговаряте с живеещите там
от двата етноса, вместо да пишете празни от съдържание и откровено антибългарски статии.Ще се уверите, че всички тези безобразия, посочени по-горе, се вършат от активисти на антибългарската и антиконституционна, дори по европейските норми, партия ДПС, а не от
обикновените турци, които са еднакво подтискани като останалите българи и с които сме живяли
в мир и съгласие от векове и ще живеем още много векове, ако няма такива доброжелатели
като Вас, които изкуствено насаждат етническа омраза. Нескопосаната връзка пък в края на
статията Ви с ПП"Атака" си е дълбок реверанс от Ваша страна към престъпното ни правителство,
въпреки привидно негативното Ви отношение към него, което се опитвате да афиширате. Освен
протурска и откровено антибългарска, статията Ви е явно поръчков черен предизборен пиар
срещу партия Атака и срещу българския народ, разбира се, а не срещу управляващата
олигархия, както се мъчите да ни уверите. Ако статията не беше авторска, никога не бих
допуснал, че е написана от българин. Не мога да кажа дали Ви е платено, за да я напишете,
но мога със сигурност да Ви кажа, че ако сте я писали за пари е лошо, но още по-лошо е ако
сте я писали не за пари, а по вътрешно убеждение, защото ако първото е само алчност, то
второто е омраза и предателство към родината Ви България и към втората Ви родина Холандия
и към цяла Европа, на която сте гражданка. Тази статия Ви покрива с позор!

julie
29 Mar, 2009 | 18:09

Moite pozdravlenia!

julie
29 Mar, 2009 | 18:08

Strahotna, neveroyatna statia. Bravo na jurnalistkata, mnogo hubavo e pokazala kak merim s dvoen arshin.

hristov
18 Mar, 2009 | 16:44

Статията е наистина чудесна и си личи, че авторът живее в Европа. От коментарите под статията лъха обаче определено на кръчма, на омраза и на червен бяс.

Горан
18 Mar, 2009 | 12:34

Писаница с дъх на кръчмарска лъкардия!
Една неточност допусната по не знам какви причини лишава статията от сериозност. "Българите" в Албания са мюсулмани от стотици години и много отдавна в тия райони няма черкви и звън на камбани. И ако авторката държи сравненията й да са точни би трябвало да каже, че няма нищо по-нормално от това някой журналист в Турция да отправи емоционален възглас за подкрепа на турците "християни" живеещи извън нейните предели, а не да пропагандират обратното - мюсулманин ли си => си турчин. Анадънму? ;)

kilikanzer
15 Mar, 2009 | 23:17

За да е сравнението достоверно, нека сравняваме неща ако не еднакви, то поне подобни.
- Турция. Някогашна велика империя, загубила почти цялата си територия, но все още сериозна политическа и икономическа сила.
- България. Още по-някогашна велика империя, поробена, "освободена", но така и не успяла да се ориентира за век и кусур. Граничи с бившия поробител.
- Турците в България. Чужди по произход, религия, манталитет и език. Перманентна единна и сплотена пета колона.

Заменяме България с Холандия и турците с българи. Студено: нула съвпадения - отпада.

Сега заменяме Турция с Русия и България с някоя от бившите прибалтийски републик, да речем, Литва.
По-топло: две до две и 1/2 съвпадения.

Сега да повторим въпроса на авторката: Можем ли да си представим
литовците да се безпокоят, че "техните" руснаци се "русеят"?




aristo
15 Mar, 2009 | 19:03

Прекрасна статия. С какво толкова не сте съгласни, не ми стана ясно.
Турците не могат да се турчеят, защото са ... си турци. По-турци няма да станат. Що за израз е това "турците се турчеят" ? Българите "българеят" ли се?
Не може да роптаеш, че някой си говори на родния език, независмо в коя страна се намира. Това си е негово свещено право. Българите по света могат да си говорят на български, турците - на турски, холандците - на холандски , руснаците - на руски.
Интересно защо не роптаете, че руснаците превземат черноморието, нито че 50 години в БЪлгария се чуваше неизменно руска реч, а в петък телевизията беше на руски?
И защо приравнявате всички турци с Доган и ДПС ? Да не би всички българи да сме Първанов или БСП? Ама гласували били турците за тях. Ами ние що гласуваме за Първанов, та ни стана президент за втори път, когато всички знаят, че не е Георги, а е гоце?

думба лумба
15 Mar, 2009 | 15:25

Госпожата разсъждава като типична промита баутенландерка! Много трудно ще обясни на българските читатели как трябва да бъдат великодушни европейци, след като живеят в бедна, корумпирана и парцелирана етнически страна. Бедните, битите и гладните не могат да разсъждават като богатите и ситите.
Лошо е да се преувеличават етническите проблеми в България. Такива винаги е имало, не може отведънж да изчезнат.
Нужни са търпение и такт и от двете страни.
Иначе госпожата сама знае какви сложни етнически проблеми има в нейната втора родина Холандия. Ама тя е богата и ги потушава с огромни финансови инжекции. Ако спрат парите обаче за турските, мароканските и антилианските малцинства - е тогава да я питам нея какви ще ги дъвче за етническата търпимост в Холандия!
Всичко опира до пари, приятелчета!...

sdravka angelova
15 Mar, 2009 | 13:04

Също съм живяла в чужбина и то с българи, но такова изкривено съзнание за принадлежност не съм срещала. Едва ли някой ще страда от това че авторката няма здрави позиции и отношение дори към себе си. Тя не става! Кой я е излъгал, че има права мисъл и морал!

magelan
15 Mar, 2009 | 12:52

Awtorkata greshi, pyrwo ne moze da srawnqwa turcite z holandcite, wtoro turcite w Bylgaria syzdadoha swoq politicheska partiq i otkrito se borqt a wlast neka ne zabrawqme Batak, za tozi haos winowni sa politicite koito za jalki srebyrnici prodawat dushite si i na dqwola

EMIGRANT
15 Mar, 2009 | 10:52

E TAZI VE4E MA IADOSA I TO V NEDELIA SUTRIN . GOSPOJO OT HOLANDIA , NE ROVI TAM ,KADETO NE ZNAES KAKVO STE IZLEZE ! TI NE ZNAES NISTO PO TEZI VAPROSI I NE PRAVI ANALIGII , S EDNA DUMA , DA GO SMU4ES !

ДО АВТОРКАТА
15 Mar, 2009 | 09:56

"БЪЛГАРИТЕ СА ГЛУПАВИ И ПРОСТИ! УЧЕТЕ СЕ! ЩЕ ГИ ПОБЕДИМ!"ТОВА ГО ЧУХ ЛИЧНО ОТ АХМЕД ДОГАН В ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИ-ТУРЦИ АБИТУРЕНТИ НА АЛБЕНА ПРЕЗ 1997Г.(ИЛИ 1996- НЕ ПОМНЯ)

ДИМИТЪР
15 Mar, 2009 | 09:46

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНО МНЕНИЕ КОЕТО ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ЗАБЛУДИ. ИСТИНАТА Е ДРУГА. КАКВО БИ СТАНАЛО АКО НЯКОЙ АНГЛИЧАНИН ИЛИ ФРАНЦУЗИН ПРИЗОВЕ В ХОЛАНДИЯ ЖИВЕЕЩИТЕ ТАМ АНГЛИЧАНИ (ИЛИ ФРАНЦУЗИ) НА ВЪСТАНИЕ С ДУМИТЕ,ЧЕ ХОЛАНДСКАТА НАЦИЯ Е НАЦИЯ ОТ ИЗРОДИ ?! И , ЧЕ ЗА НЕГО Е УНИЗИТЕЛНО ДА ЖИВЕЕ С НЕГОВИ БИВШИ РОБИ-ХОЛАНДЦИ?! И В НЯКОЕ ХОЛАНДСКО СЕЛЦЕ ГРАБЯТ, УБИВАТ И ИЗНАСИЛВАТ СТАРИ ХОРА . И ЖЕРТВИТЕ СА 6 (ШЕСТ)!!! ИЛИ ЧУЖДЕНЦИ РОДЕНИ В ХОЛАНДИЯ ДА ТРЪГНАТ ПО УЛИЦИТЕ НА АМСТЕРДАМ СЪС БРАДВИ И КОЛОВЕ И ДА КРЕЩЯТ :" СМЪРТ НА ХОЛАНДЦИТЕ!!!"????ИЛИ КАКТО В СЛЕДВАЩИЯ СЛУЧАЙ ДА ОТКАЗВАТ ДА ГОВОРЯТ ХОЛАНДСКИ? В Х О Л А Н Д И Я ??!! Ивелина: Наскоро ми се наложи да посетя Хасково. Имах изключително неприятен инцидент... 2 пъти. Слезнах от автобуса на автогарата и попитах първия срещнат, на къде да тръгна за центъра им. Чух, че преди това си говореше на турски с друг човек и от време на време използваше български думи. Помислих си, български мохамеданин и толкова. Въпросният господин ме изгледа с видимо презрение и ми каза : Не говоря български. След което ми обърна демонстративно гръб. На път за съседната улица, на отсрещния тротоар, спирам една жена и я моля да ме упъти за посока към центъра на града. Последва нещо като ругатня на турски, поне интуацията беше подобна и единствените думи на моя език бяха: С теб не говоря! Повече не мисля да се връщам.

Писна ми!
15 Mar, 2009 | 09:25

Писна ми да чета и да слушам поучения от българи в чужбина, за това как трябвало да мислим и да живеем ние българите в България. Ами като толкова много знаят тия пусти чужбински българи, защо тогава са напуснали България. Да дойдат да живеят тука 365 дни в годината и тогава да ръсят мозък за недъзите на българското мислене, общество и т.н. Да, ама не, както казваше дядо Петко Бочаров. Много по-лесно е да гледаш от страни проблеми, от които ти самият си далече и да критикуваш. Абе, както се казва тури му пепел.



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.