Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ликвидираха България в Европа на изложбата Ентропа
Веселина Божилова - 20 Януари 2009
Метнаха черен плат върху тоалетната по искане на българските власти
Така изглежда злополучната инсталация днес
Така изглежда злополучната инсталация днес

Авторът Давид Черни отдавна е известен с ексцентричните си идеи

Така изобрази Холандия...

... и така- Германия

По този доста съмнителен начин приключи спорът ни. Не само България, всички 27 страни, членки на ЕС са представени по ироничен начин, но очевидно аналогията на отходното място с България впечатли не само нас, а и чужди медии, които илюстрираха точно с него скандалната изложба. А и другаде не се чу кой знае какъв протест. Впрочем как са изобразени други страни?

Германия е пътна карта от аутобани във вид на свастика.

Холандия е потънала във вода със стърчащи минарета.

Франция е пресечена с надпис "Стачка".

Полски свещеници разнасят флага на хомосексуализма.

Латвийско момче пикае в Русия.

Впрочем да припомним, че изложбата върви под девиза “Стереотипите са бариери, които трябва да бъдат преодолени".

Или ние сме много чувствителни, или на другите толкова не им пука. Пък и 280 български творци вече подкрепят инсталацията.

Скандалът си го бива не само заради спора дали има смисъл да се обиждаме или не, дали разбираме от изкуство, или не, дали имаме чувство за хумор, или не... Чудно ми е защо другите не протестират. Германците по принцип са много чувствителни на тема Хитлер, а и холандците не си падат твърде по исляма...

Впрочем все си мисля, че това " турска" пред " тоалетна" сами си го измислихме...

Все едно, оказа се, че чехът Давид Черни изобщо я е подкарал през просото и изложбата има доста повече неизвестни от обидните аналогии. Беше обявена като дело на 27 европейски художници, оказа се, че са само негови творби. Взел е субсидия от държавата, сега трябва да я връща, това са близо половин милион долара, а той нямал... Самият чешки президент се наложи да се обяснява заради него. Едва ли му е много весело тия дни.

Нещо и на мен не ми става весело, като си видя държавата, покрита с траурен флаг...Сами си го направихме, като помислиш, и то с толкова усилия и шум...И световните агенции съобщават днес, че " зачернянето" на България е станало по искане на българските власти.

Както се казва, ни така, ни иначе...


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

haha
25 Jan, 2009 | 16:55

Mnogo dobra kompozicia,osobeno s tezi 4erveno-sini-jalti trabi i turski toaletni,hahaha!
Daje ne moga da kaja,4e sa i tolkova 4isti,kolkoto na izobrajenieto.
Politicite ni se sagegnaha avtomati4no,kakto se kazva "Ludoto samo se obajda",hahaha.Dori predpo4etoha 4erniq traur i pogrebvaneto na BG,pred istinata.

vulgar
23 Jan, 2009 | 09:21

още като видях Черни се сетих за чорни...а и Дейвид - 4ифутска издънка значи. Какво друго могат да изсерат те. А сигурно са му платили животната ми заплата за поредната 4ифутска изгъзица с претенции за художественост - това ни чака. Да ни залива 4ифутска гнъс

Чехин
21 Jan, 2009 | 18:36

По-добре черно знаме /никой не е умрял/ отколкото лайнян задник. Присъдата на автора да бъде да излиже сто такива задници и да монтира езика си на паното. Тогава с гордост може да се подпише, че е чех.
Онзи "български творец" който е подкрепил тази гнус е чист плагиат на нечие мнение, за да се слага по принцип.
Абе чехите са го духали и пак да го духат. И винаги ще го правят, те за друго не стават - справка чАхкините.

Дърт Вейдър
21 Jan, 2009 | 14:50


Тази прекрасна скулптура показа КОЛКО ТЪПИ И ОГРАНИЧЕНИ СМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ. Имам постоянен контакт с чужденци и винаги има казвам че са "Мръсна, неугледна, корумпирана но все пак красива по своему държава!"
Който отрече че у нас е кенеф е лъжец - чист кенеф си е у нас. то това е отличителна черта


муспи
21 Jan, 2009 | 04:13

Дейвид Черни към българския народ:
Свине в йехова, свине в общия ни дом ЕС, свине творци! Неправилно съм разбран, жертва съм на задкулисните интриги на отодоксалния сепаратизъм. Първоначалният проект беше продиктуван, от мойте най светли спомени, огряли бурния ми живот. В тези кенефи беше излъскано моето либидо (говоря платонически) като ваш кюнец. Тъй като това беше цял тим цигани, монтирах с треперещи ръце в проекта един дълът, дебел, черен маркуч (платонически), - но толкова дълъг, че излезе извън България и се заби някъде в това, дето вестниците пишат Косово. Чисто техническа грешка или някоя къде по дълбока изгъзица? (знаете, аз съм концептуалист и професионално знам, едно правиш, а съвсем друго излиза), но Синедриона го спря. Официалната причина ми се предаде усно, с парола: "Ние имаме с циганите голями планове в България, не пипайте там". И моят гений ми говореше (чрез музите де, - да не излезе че пак съм неразбран), че този маркуч, при всичката му трансцеденталност, бута естетически (не съм старомоден - да пази бог, - говоря с простаци) цялата инсталация към Югоисточноевропейската Гарнитура, а истината е винаги равна, на всякъде излъскана (талмуд), пари се правят като от всякъде се гребе равномерно. Този догма не пречи на изключения, - вижте, България е покрита с драперия и всеки нея пипа, всички изкуствоведки си знаят работата, и вие като разберете какви пари ще направя точно от този детайл, ще се огорчите, както ви прилича.
Не съм еврейн. Ако бях еврейн, щях ли да бъда художник! Но всички участници в този перформанс са евреи, - от чешкото правителство, брюкселското, чак до българското и даже техниците, които под мое ръководство правеха инсталацията, отказваха да работят в Събота. Не се прави изкуство в това свинско стадо. В традициите на този свят съм неразбран гений. Съсредоточвам се върху финансовата страна на, това, - защото след като се разбра че художниците биле фиктивни, хищтни еврейски ръце се протягат към моите пари.
В резюме: България винаги я отъждествявам с този мил маркуч, - кенефите са само интериор. Че аз и не крия, аз съм си еврейн, - вижте ми гъза! Не е като вашия, както вашия не е като на животните (талмуд). Ако си кротувате, един ден и вие ще станете като мен, и маркучи има много. Шалом, кенефени абонати.

Майя Андреева
21 Jan, 2009 | 03:35

Това си е обида на държавата и на националното достоинство, а това, че немците си траят за свастиката малко ме интересува. Все към другите ли трябва да гледаме за одобрение - щом си траят те и ние да си траем? Аз дори бих съдила организаторите на изложбата.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.