Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Военни изобретения топлят търновци по време на криза
13 Януари 2009
Джобни печки, отоплителни лепенки, силиконови възглавнички могат да спасят от студа

Притиснати я от икономическата, я от газовата кризи, все повече хора потърсиха варианти за преминаване към алтернативни източници за получаване на топлина. Разбира се, за тази цел има най-различни начини, но не всички са по джоба на обикновените хора. Това, което лесно може да се намери и да бъде наистина практично през студените дни, е буквално под носа ни… Естествено, човек трябва да знае какво по-точно да търси.

В оръжейните магазини в града се продават пособия от сорта на джобна печка, отоплителни лепенки за крака, ръце, и тяло, стелки и вълшебни чорапи. Все оригинални произведения на военните, достигнали до нашия бит. Въпросните лепенки са вече на изчерпване, тъй като те не са новост за планинарите, които са най-редовните им купувачи. От произведенията обаче се възползват и хора, чиито професии са свързани с работа на открито, като продавачи, охранители и др.

 Лепенките се произвеждат в чужбина и са с различни цени и марки. Техните свойства също са различни, но целта е една и съща – да затоплят тялото в продължение на няколко часа. Цените варират между два и шест лева. Те зависят не само от производителя, но и от прекупвача, а също и от транспорта. Въпреки всичко, ако сте от онези, които не понасят ниските температури и на всичкото отгоре трябва да висят на спирката да чакат автобус и прочие, то този продукт би ви свършил чудесна работа. Ако това, което търсите, вече е изкупено – не се отчайвайте. Спасението идва с едно отваряне на световната търсачка google.com. Там чрез ключовата дума, която търсите, ще откриете различни виртуални магазини със складове в София, които предлагат “от пиле мляко”. Поръчвате директно на сайта, а стоката пристига още на следващия ден направо у вас.

Ако във В. Търново не успеете да откриете джобна печка, то в интернет каталозите ще можете да си изберете такава според вашия джоб. Цените са от 40 лв. до 80 лв., но пък предимствата й биха ви очаровали. Джобното изобретение, което прилича на ключодържател с малки отвори, отделя горещ въздух вследствие на химична реакция, наречена платинена катализа. Тя се пълни с бензин и е за многократна употреба. Бензинът се смесва с кислород и благодарение на катализиращия процес се отделя горещ въздух, като няма никаква опасност от запалване, уверяват производителите.

Намират се и силиконови възглавнички, които, като се размачкат, също отделят топлина по незнайна технология, измислена отново от военните инженери. Внимание! - има много разновидности на подобни произведения, които са на суперниски цени, но пък ефектът от действието на продукта може да бъде неблагоприятен понякога. Джобни печки има и за 5 лв., но те работят със специални въглища. Понякога температурата, която отделят, може да бъде прекалено голяма и би запалила якето, в което държите продукта, са част от предупрежденията във форумите. След като помислите и ако решите, че нямате достатъчно смелост за подобни отоплителни уреди, то не се отказвайте да посетите специализираните магазини. Там има още куп интересни машинки, които тотално биха облекчили живота ни.

И последно, ако искате да запалите огън, докато вали дъжд и сняг или живакът е паднал до минус 10 градуса, това може да стане бързо лесно и удобно за части от секундата, като доближите две метални пластинки от специална сплав. “Запалката” е изключително полезна за туристи в планината и повече от успешно замества кибритчетата и обикновени газови запалки, които не палят, когато са ни мокри ръцете.

в. Борба, Велико Търново/ със съкр./


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

prostotii
17 Jan, 2009 | 03:02

GLU-PO-STI S GLAVNO G


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.