Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Българче с физически увреждания продадено в Сърбия за 50 евро
6 Декември 2008
Детето трябвало да бъде прехвърлено в Италия, за да проси по улиците

Сръбската полиция в Белград тази година е разкрила тежко престъпление при който дете с физически недъзи е било "внесено от България и закупено за 50 евро".

Детето е било укривано в една къща в Панчево, край Белград, с цел по-късно да бъде прехвърлено нелегално в Италия. Там членовете на престъпната банда смятали да го карат да проси по улиците на страната. От Министерството на вътрешните работи на Сърбия съобщиха, че търговците на хора в страната най-често използват децата за сексуална експлоатация. Цената на едно дете се движи от 50 до 5000 евро.

 От началото на тази година в страната са регистрирани 18 случая на търговия с хора, в които жертви са били деца. Тази цифра обаче със сигурност е много по-голяма, защото е много трудно да се разкрият всички престъпления извършени от търговците на хора, уточняват от полицията. "В Сърбия търговията с деца най-често е свързана със сексуалната експлоатация, детската порнография и педофилията, а след това за принудителен труд, просене по улиците и извършване на други престъпления. Търгуват се дори неродени и бебета. Подобно нещо става най-често в ромските среди", каза по този случай Ненад Лапчевич, който ръководи дирекцията за борба с нелегалната имиграция и търговията с хора.

Според полицията децата се продават в страните от Западна Европа, най-често в Италия и Франция, но и в Косово, което се превръща в една от най-големите дестинация за този вид престъпления, уточнява Лапчевич и добавя, че една част от децата остават и в самата Сърбия. През тази година в Шабац са открити три момчета и две момичета на възраст до 14 години, които са били принуждавани да просят на централната улица. Те са били оставяни на улицата в ранните часове на деня за да просят. Всички събрани пари са предавали на "хазайна". Децата са спяли в паркирана кола в близост до централната улица.

По-голямата част от жертвите на търговия с хора попадат в мрежата за сексуална експлоатация, съобщават още сръбската полиция. "С всяка изминала година имаме все по-големи резултати. Най-трудното е да накараме жертвите да се решат да дадат показания и да ги убедим, че това е единственият начин да се освободят и да приключат със страданията", казва още Лапчевич. Ромсите деца най-често се продават в Италия. Момчетата се използват за принудителен труд, а момичетата за сексуална експлоатация.

 Децата се транспортират с камиони, укрити в кашони. В Италия цената на децата зависи от възрастта им - колкото едно дете е по-малко толкова цената му е по-голяма. Най-скъпо се продават децата на възраст до пет години, защото търговците се надяват да ги експлоатират поне още десет години. /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.