Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Телефонните измамници обновяват репертоара за празниците
3 Декември 2008
Прочетете, разберете и обяснете на възрастните си роднини, обикновено те са нарочените жертви

Колкото и познати и банални да са вече схемите за измами от типа на " Синът ви блъсна дете, дайте пари, за да излезе от ареста" и " Дали са ви белязани пари от банката, нека ви ги сменя", мошениците продължават да ги прилагат, а нови и нови жертви падат в капана. Обикновено това са възрастни хора, наскоро само за един ден в Пловдив измамници успяха да заработят 12 000 лева от трима пенсионери. Схемите са достатъчно добре описани в не едно издание, но очевидно информацията по- трудно стига до възрастните хора или те просто не искат да повярват, че има подобен тип хора...Така или иначе, " асортиментът" на измамите се разширява, мошениците измислят нови и нови капани. Ето няколко нововъведения в жанра.

Полицията във Велико Търново / май точно от този регион на страната се пръкнаха и най- активните измамници/, алармира за нови почини.  След като ремъчните и колетните мошеничества вече се изтъркаха, престъпниците обновиха репертоара си.

Една от най-новите схеми е „погасяване дългове на починал близък". Измамникът си избира за жертва човек, чийто близък или роднина наскоро са починали. След това му обяснява, че починалият му е дължал пари и иска сега роднината да ги върне. Объркани, близките на покойника не проверяват дали това е вярно и дават на измамника исканата сума.

При лотарийните измами престъпникът се обажда на жертвата и го поздравява с току-що спечелената голяма печалба от електронна лотария по интернет. В някои разновидности на измамата печалбата от лотарията е заменена със спечелване на наследство. За да получи парите обаче, жертвата трябва да изпрати със запис пари, необходими за покриване на разходите по прехвърлянето на милионите. Освен парите, в някои случаи престъпниците искат жертвата да им продиктува по телефона или да изпрати по имейл и личните данни и номера на банковата си сметка. Ако това бъде сторено, след няколко дни жертвата с ужас установява, че сметката е източена, а от чаканите милиони не е получен и лев.

При измамата със спечелена зелена карта „дребната" подробност е, че спечелилият трябва да преведе сумата от 550 или 850 долара за себе си и семейството си. „Това са пари за уреждане на бюрократичните формалности по издаването на документи и други разходи по уреждането на бъдещия ви статут по легалното пребиваване в чужбина. Ако парите не пристигнат до три седмици, ще смятаме, че спечелването на зелената карта не ви интересува и се отказвате от нея", се казва в писмото.

При мнимото отвличане жертви стават обикновено възрастни хора. Непознат им се обажда по телефона и съобщава, че внукът им е отвлечен и ако не платят откуп, ще бъде убит. След като изплашат старците, бандитите изпращат посредник, най-често таксиметров шофьор, който да прибере парите. За услугата той получава 20-30 лв. бакшиш.

Някои от престъпниците си позволяват да се представят и за полицейски служители. Рано сутрин бандитът съобщава по телефона на жертвата, че е извършила административно нарушение, за което трябва да заплати глоба. Глобата обаче трябва да бъде изплатена, като за дължимата сума се закупят ваучери за мобилни телефони.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Ivan
14 May, 2009 | 18:33

Nai posle da gepat edin. Bravo

http://www.struma.com/cgi-bin/archive.cgi?year=2009&month=05&day=11&issue=5176&page=home&article=0


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.