Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Дъщеря на българин може да стане президент на Бразилия
14 Ноември 2008
Дилма Русеф е номинирана от сегашния президент Лула да Силва за негов приемник
Дилма Русеф
Дилма Русеф

Теодоро Петкоф

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва ще подкрепи кандидатурата на бразилката от български произход Дилма Русеф за свой наследник на поста председател на Работническата партия и за поста държавен глава. Това каза президентът в интервю за италианския вестник „Република“.

 „Искам Бразилия след мен да бъде управлявана от жена и вече съществува подходящата личност. Това е Дилма Русеф... Ще предложа на моята партия да я избере за кандидат, но да спечелим няма да е лесно. В политиката сценариите се сменят много бързо“, заяви в интервюто си бразилският президент.

Дилма Русеф е родена на 14 декември 1947 г. в град Белу Оризонте. Баща й - Петър Русев - е от български произход.През 20-те години на ХХ век той е бил свързан с Комунистическата партия в България, а през 1929 г. напуска страната ни по политически причини и се мести във Франция. В края на Втората световна война се преселва в Аржентина, а по-късно в Бразилия, където се жени за Дилма Коимбра Силва, чието първо име носи г-жа Русеф.

 „Той беше личност със силен характер, много образован“, споделя г-жа Русеф за своя баща в интервю дадено за българския вестник „Труд“ през 2004 г. „Четеше много книги. Почти всичко, научено в детството ми, го дължа на него. Бях само на 15 години, когато татко почина. Той беше симпатизант на левицата - комунистите, социалдемократите и други партии с подобна ориентация. Доколкото знам, преди да се сдобие с деца, той е помагал на левите. Но след това се е отдал на бизнеса и семейството. Татко стана строителен предприемач. Слава Богу, че не доживя идването на военните на власт през 1964 г. Отиде си две години по-рано от инфаркт“, добавя тя.

 След училище тя се мести в Рио де Жанейро, а оттам - в Сао Пауло. Там г-жа Русеф ръководи лявата партизанска групировка "Палмарес". Лежи 3 г. в затвора. Излязла на свобода, Русеф завършва икономика, има докторат по икономическа теория. Била е секретар на финансите в град Порту Алегре и министър на мините и енергетиката на щата Рио Гранде ду Сул. На 1 януари 2003 г. оглавява федералното министерство на мините и енергетиката на Бразилия. На 21 юни 2005 г. бразилският президент Лула да Силва назначи Дилма Русеф за началник на своята канцелария.

Любопитен спомен от нейното детство е запознанството с великата българска поетеса Елисавета Багряна. „Тя ни гостува през 1960 г., когато бе на конгреса на международния ПЕН клуб в Рио де Жанейро. След това Багряна живя цял месец в дома ни в Белу Оризонте“, спомня си бъдещият бразилски политик. По-късно Багряна ще посвети стихотворението „Шепа сняг" на баща й, твърди изследователят на нейното творчество Йордан Василев.

 В Латинска Америка вече е имало потомък на български имигранти, който е претендирал за най-висшия пост. Това е легендарният революционер Теодоро Петкоф, който през 60-те години на миналия век е почти толкова известен колкото и Ернесто Че Гевара. За последен път Петкоф, който Франс прес определи като „социалистическа икона“, бе кандидат за президент през 2006 г., когато се осмели да предизвика не кой да е а самия Уго Чавес /наистина впоследствие се отказа в ползата на единния опозиционен кандидат, който загуби/.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.