Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За отвлечената в Сомалия българка Данка Панчова още няма новини
7 Ноември 2008
Това е седмата мисия на сънародничката ни от фондация " Действие срещу глада"

Отвлечената в Сомалия българка, участник в хуманитарна мисия на фондация "Действие срещу глада" е 37 годишната Данка Панчова от Пазарджик. Данка е завършила ветеринарна медицина, а по- късно е специализирала микробиология на изхранването на населението в Александрийския университет. Владее френски език. Работи във фондацията от седем години, тази мисия е шестата и поред. Първата и мисия е била в Сомалия, после- в Мианмар, два пъти още е била на мисия в Сомалия, след това в Непал. Всичките и мисии са били тежки. Преди да замине сега, са и предложили да оглави мисията в Кения, разказва майка и пред репортери.

Седмица преди да бъде отвлечена, Данка Панчова е била в Париж, за да отчита документи. Оттам се е обадила на родителите си, за да ги помоли за Коледа да се съберат цялото семейство. Тя има трима братя, всички те са в Испания на работа.

Българката бе похитителите заедно с още трима европейски служители на неправителствената организация "Действие срещу глада" - двама французи и белгиец, и двама кенийски пилоти при кацане на самолет на неправителствената организация на летище в Централна Сомалия.

Днес Франс прес съобщи, че отвлечените са били преместени. Заложниците са отведени в село Елкохле в района Сел Буур (на 250 км североизточно от Могадишу), съобщил пожелал анонимност представител на местните власти в Дусамареб, където бяха отвлечени четиримата.

Не знаем кои са похитителите, нито причините за отвличането, уверил племенният вожд от Дусамареб Мохамед Угас.

"Похитителите са подготвили нападението си и са били добре организирани. Не мисля, че ще е възможно безусловно освобождаване", казал друг племенен водач - Абдулле Джумале, цитиран от Франс прес.

Един от най-високопоставените представители на сомалийските радикални екстремисти шейх Хасан Дахир Ауейс обаче настоя за "незабавното и безусловно освобождаване" на заложниците.

Ислямът забранява да се вземат заложници и да се искат пари за освобождаването им, добави шейх Ауейс, който е издирван от Вашингтон по подозрение, че е свързан с Ал Кайда.

Сомалия е най-слабата държава в света според проучване на американския институт "Брукингс" и на Центъра за глобално развитие. Под "слаба държава" се разбира такава страна, в която липсват възможности да се създават и поддържат политически институции; страна, която не може да предпази населението си от въоръжени конфликти, да упражнява контрол върху територията си и да задоволява основните нужди на населението.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.