Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Предизвикано - Честни сини очи
22 Август 2008
Защо телевизията е знаела от май месец, че Горсов играе, снимала го е на 8 юни, а го показва на 20 август?

Мила Милчева, в. "Янтра ДНЕС" Велико Търново

Обществото беше взривено от новината, че бащата на Мануела Красимир Горсов пропилява хиляди левове на хазарт. Темата се коментира от вторник вечерта, когато бТV излъчи кадри от столично казино, на които ясно се вижда мъжът да залага на няколко машинки с пачка столевови банкноти. Скандалът тръгна от твърдението на източници на телевизията, които бяха казали, че това са пари от дарителските сметки за изпадналото в кома след катастрофата със Стависки момиче.

Казусът Горсов предизвика стотици коментари. Темата се нищи както по автобусните спирки, махленските събирания и местните кръчми, така и в много форуми в интернет. Най-малко по две страници на случая отделиха всички български вестници.
Резонно, градът, в който има най-широк отзвук, е Велико Търново.

Търново, което плака заедно с близките за отличничката от Езикова гимназия. Търново, което се обедини (а това се случва рядко) около състраданието и добротата и хората започнаха да отделят кой колкото може, за да помогне за лечението на детето. По 3 и 5 лева са постъпвали като дарения, стана ясно при проверката на сметките. Същото това Търново сега иска линч за човека, пропилял най-ценното ­ доверието на хората, за да задоволява болните си страсти. Това Търново обаче иска и отговори на много въпроси. За съжаление ­ засега, без отговор!

Защо Красимир Горсов, бившият футболист от “Етър”, който е пословично известен в града като развейпрах и лют фен на ротативките, получи единствен достъп до хилядите левове. Всеки психолог е готов да обясни, че страстта към хазарта е болест. Нищо и никой не съществува в съзнанието на пристрастените, освен това откъде да намерят пари, за да залагат. И изведнъж ­ безработен, който няма пари за цигари, се оказва на една ръка разстояние от пачки. Много пачки с пари. Правилно беше споменато някъде в многобройните предавания, че това е същото, като да дадеш на алкохолика бутилка ракия, или на наркомана ­ доза висококачествен хероин.

Вероятно някъде в съзнанието на Горсов се е прокрадвала мисълта, че това, което прави не е редно. Но тази мисъл е била угасена бързо от оправданието, че ако спечели ще даде парите за лечението на дъщеря си. Възможно е и въобще да не си е давал сметка какво прави. А да не забравяме и друго. През последните месеци Горсов стана известен. Показваха го по телевизиите, даваше интервюта. Всички хора го гледаха с внимание и състрадание. Искаха да му помогнат. Съчувстваха му. Той се чувстваше значим. Нещо, което никога не е изпитвал през целия си реално празен и пропилян живот. Вероятно от там и чувството за безнаказаност.
И се стигна до скандала. Който за съжаление тепърва ще се разраства и ще носи негативните си последици. И ще висят в публичното пространство въпроси! На които засега няма отговор.

Какво целеше този репортаж на високоуважаваните от мен колеги от бTV?

Да разобличи гнусната страст на един болен мозък?

Да предизвика обществения гняв върху един пропаднал човек?

Да помогне на Мануела?

И въпросът, който за съжаление никой не зададе ясно и открито. Защо телевизията е знаела от май месец, че Горсов играе, снимала го е на 8 юни, а го показва на 20 август?

Ние, като журналисти, знаем какво е да държиш в ръцете си репортерска “бомба” и да не я пускаш цели 50 дена? Не ми се ще да мисля колко пари са изтекли през ротативките през това време!... Не ми се иска и да допускам сценария, че скандалът ще подгрява вестниците и телевизиите поне още две-три седмици. Точно докато дойде датата на поредното дело срещу Стависки. Който вече не е най-черната овца, защото се появи една друга, още по-черна.

Много ми се искаше някой да зададе на Миролюба Бенатова точно тези въпроси. И се надявах искрено, че тя ще отговори. Уви...
Даренията за Мануела ще секнат и това е отровно горчивата истина. Колкото и да се мъчим да обясняваме, че момичето с нищо не е виновно и че никой не избира родителите си. И без това обезвереното ни и отчаяно общество съвсем ще спре да вярва в каквото и да е. И за съжаление хората ще имат едно наум винаги, когато някой ги моли за помощ.

Това ще е резултатът от този грандиозен скандал. Останалото е молитва момичето ни да оздравее. Дано Бог прости на виновните, те не знаят какво правят...


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ivan
06 Sep, 2008 | 16:07

бях състрадателен,дарител,макар и скромен но съм възмутен нямам думи вече си мисля че е поредната пирамида,не желая да желая да слушам за тая фамилия Горсови и сие повече.

svilen75
01 Sep, 2008 | 14:44

Така е, Яворе, Ставийски е боклук, Горсов е боклук, аз съм боклук, ти си боклук, всички сме боклуци. Някои повече от другите. Като Ставийски и Горсов. Да, Горсов за мен е боклук. Хазарта е болест. Но не е оправдание. Дори да не беше харчил от парите за лечението на дъщеря си (а се оказа, че е точно така) пак не го оправдавам. Не стигали парите за лечението и той решил да ги направи повече като играе на ротативки?! Хайде, слез на земята. Имам предложение: Вместо да даряваме пари за лечението на дъщеря му да открием сметка, със събраните пари да го изпратим в Монако или Лас Вегас, да ги удвои, утрои и пр. Даже може да го зачислим като декор в казината там, че да изкарва пари и за други нуждаещи се. Смешно е нали? Не, тъжно е! Толкова сълзи по екраните на телевизора видяхме от Горсов, че забравихме всъщност Мануела, да не говорим за момчето, което няма шанс дори да живее и скръбта на родителите му.
Не прави чест и на БТВ, обаче, че излъчва този репортаж точно сега - очевидна е връзката с процеса срещу Ставийски. Не са по-малко виновни от Горсов. Колко ли пари е профукал през времето докато са се "чудили" дали да го излъчат. Затова нека никой да не ми казва, че правят всичко заради момичето, ако бяха мислили за него нямаше да чакат толкова време. Нито те, нито хората, които са знаели какво става.
А за Ставийски какво да кажа - нищо хубаво. Да, наистина - най-големия боклук. Просто нямам думи. И мнението ми не е от сега. И вината му не става по-малка от действията на бащата, всеки мислещ човек го знае. Дано само съдиите да са мислещи хора и то не през призмата на портфейла, общественото мнение и социалното положение (всъщност за мен Ставийски няма такова).
P.S. Вече спрях да обръщам внимание на граматическите грешки по статии и форуми, но да се цитира стих от велико българско стихотворение с грешки - това е пошло.

Явор
30 Aug, 2008 | 20:13

За СТАВИНСКИ

Знаете ли че Март месец СТАВИНСКИ беше забелязан да кара лъскав джип
в Бургас
(човекът , чиято книжка беше отнета заради отнемането на човешки живот беше забелязан да кара лъскав джип из Бургас далеч от зорките очи на столичните журналисти)
ЕЙ СТАВИНСКИ ВИДЯХМЕ ТЕ БОКЛУК ДОКЪТО СИ КАРАШ ЛЪСКАВИЯ ДЖИП
МОМИЧЕТО УМИРА
СЪС ЧУЖДА БАНИЦА КРЪЩЕНЕ ПРАВИШ
ГАРВАНЕ ПТОЦО ПРОКЛЕТА НА ЧИЙ ГРОБ ТЪЙ ГРОЗНО ГРАЧИШ
(този случай мога да го потвърдя със сигурност защото го забелязаха колеги в обедната почивка , а колко пъти си е разхождал скъпото возило без да го забележи нокой не мога да потвърдя но е факт че човека няма никакви угризения за случилото се инъче би продал и последната си риза за да плати лечението на момичето а не да се вози в скъпи возила за сметка на дарителите и опечалените близки)

СТАВИНСКИ ТИ СИ ДОЛНО ЛАЙНО ПЪЛЕН БОКЛУК ЛАЙНАР И МИРИЗЛИВЕЦ



Явор
30 Aug, 2008 | 19:12

Цялата история е била предварително скалъпена
Представете си това : на човека , какъвто и да е той детето му лежи в кома (да не кажа мъртво) заради един изруд (Максим Ставински)

Същият този изруд беше оправдан , а на човека му остана да се надява на чудо за да съживи детето си.
Какви сте вие че да го съдите бе помияри!!?
Та нали заради сеирджии като вас всичките сме на този хал.
Виновника е СТАВИНСКИ.
А на човека (макар и комарджия) му остава да се опита да направи нещо за детето си.
Парите с които разполага са нищожни в сравнение със реалната сума , която му е необходима за да даде на алчни доктори , които обещават какви ли не чудеса само и само да измъкнат пари от хората.
Защо си мислите че точно в израел избраха за това "лечение"
А да не би в Германия да няма добри клиники и специалисти или какво
Избраха израел , защото само евреите са склонни да изцедят пари от изтормозени хора без капка угризения дори при особен случай като този.
Неговото поведение е предвидимо(комарджия има някакви пари , а му трябват 10 пъти повече- без да храним илюзии всички знаем че няма от къде да се вземат повече пари)
И какво имаме насреща- откриват му сметка , достъп до която има само той.
Ами аз бих попитал дали не му е бил поставен капан с тази сметка.
(не го оправдавам него а по скоро укорявам тези , които служат на Ставински ставайки му съучастници в това долно и гнусно деяние: все ми се иска да не си мисля че Ставински е замесен)
Защо вместо това не направиха дарителска сметка със някакъв контрол за да се избегне компрометирането на това дело
ЗАЩО ЗАЩО ЗАЩО
Не усещате ли че чрез сеирите си ставате съучастници в убииство
Вместо да укорявате бащата защо не вземете да се вглеждате малко повече и в себе си
Абе боклуциииии стига сте се връзвали на сеирите на други боклуци
Престанете да сте боклуци
Ставински ако беше се разкаял наистина според мен би продал всичко което има
Ама наистина всичко и би набавил цялата сума за момичето
Според мен лично той трябва да покрие всички разходи ама всички
САМ БЕЗ ПОДКАНА
А вместо това какво - той прибягва до такива долни постъпки (защото никой не може да ме убеди че искренно вярва че когато види кукли на конци си мисли че по скоро се движат сами а не командвани от друг)

за Ставински ще ви напиша в следващия си коментар





Vili
27 Aug, 2008 | 14:46

Настрахнах докато четях статията ти,МИЛА! Великолепна статия,точни думи -целещи се в целта,ерудиция,друга гледна точка-истинската,а финалът ме накара да се запитам: Кой е главният виновник за нашето болно и простете...миризливо първо откъм душите общество???

Петя
24 Aug, 2008 | 21:32

А случайно да ти минава през главата мисълта, че една сериозна медия не може да си позволи да изпраска нещо, което научава от случайни източници, без да го провери... Всяка нормална тв, дори и Бтв, която така недолюбваш, би направила собствено разследване, преди да си позволи да каже дори и думичка, и то по такъв скандален случай. Представяш ли си какво щеше да стане, ако Бтв просто беше съобщила преди два месеца в новините си: "Бтв получи информация от свои източници, че Горсов играе хазарт", без да има видео, което наистина да доказва, че Горсов ходи в казино. Аз също не харесвам особено Бтв, особено напоследък, но и не разбирам защо всички се опитват да изкарат само тв и Бенатова виновни.
Да, вероятно съм се изразила елементарно и плоско, но поне не си позволявам да използвам грозни и обидни квалификации.

Миролюб
24 Aug, 2008 | 19:49

Петя,елементарно и плоско си се изразила ти!Най-лесно е да се измъкнеш като отговориш на въпроса с въпрос-селски тарикактлък!Даже и да са преписани нещата,това не значи,че не са верни!Не може да имаш такава новина 50 дена и да я пуснеш толкова късно-Бтв пак се осраха!Това е една от най-продажните и калпави медии,а Миролюба е една лансирана некадърничка и страхливка,ама си е паднала точно на ... медията!Продажници!

Петя
24 Aug, 2008 | 16:30

Елементарно и плоско написано. Нищо ново. Авторката явно доста е чела форумите - имам чувството, че някои неща са буквално преписани.
Питате защо БТВ чак сега са пуснали репортажа. А защо вие, като великотърновски вестник, знаейки, че Горсов е развейпрах и играе на ротативки, не се обадихте по-рано? Защо не направихте собствено разследване?


Перник
23 Aug, 2008 | 23:44

БТВ са боклуци точно като Горсов!Рекламите им са по 2 часа!Защо СЕМ не ги следи?Покрай местните избори всичките им публицистики бяха платени от Ковачки!

Tenyu Milev
23 Aug, 2008 | 11:44

По всичко си личи,че този БАЩА трябва да лежи заедно със
Ставийски в затвора,даже по-дълго,защото той е ПРЕСТЪПНИК БАЩА!!!НЕГОВОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е НЕПРОСТИМО И НЕСРАВНИМО ДОРИ С УБИЙСТВОТО!!!ИЗВЕРГ ТАКЪВ!!!

svilen75
23 Aug, 2008 | 01:40

Много ми се иска да вярвам, че казуса не е свързан няма да се отрази на преразглеждането на делото срещу Ставийски.
Защото това че бащата е л...о няма нищо общо и не оправдава Ставийски.
На всички е ясно, че медиите освен да са медии са по-скоро манипулатори, но нека да оставим това настрана.
Според мен най-точен е коментара на един бизнесмен, който е дарявал пари за лечението на момичето, мисля, че беше и работодател на баща й - дори Горсов да не е вземал пари от фонда, не е морално при неговото положение да пилее пари по ротативки .
Но всичко започва да губи значение, дори нашите коментари и мнения, а единствените потършевши са горкото момиче и хората, за които нейното оздравяване е единствения смисъл на живота им.
В крайна сметка единствено остава един горчив вкус от цялата тази история. И надеждата, че това момиче ще може някой ден да води един най-обикновен живот като един обикновен и щастлив човек.

Чалгев
22 Aug, 2008 | 23:44

Истината е че по обществени дискусии за "обективността и етичността" на медиите скоро няма да ДОЙДЕ ВРЕМЕ !!!

Тъй както и за задкулисните и тепегьозки постъпки на политисите !!!

Дори знам че малко от четящите тука разбират вече защо използвам толкова често думата ЕНИЧЕРИ .... говорейки за "български политико-медийни....... зеленчукови консерви !!!

Мутрев
22 Aug, 2008 | 22:36

Ми то .... елементарно бе Умен....отсън?

Даже "колегите им журналисти"..... не смеят нищо да направят за....ИСТИНАТА ?? ?


Що тъй?

Щото, както каза тук една.... на авторката ще и гръмнат.... поста май! Щото да плюеш по журналистическата "етика" на колеги.... е по-страшно от ... да кажеш че президентът ти е обратен и затуй е станал... еничерин, например!!!

Щото.... "корпусите за бързо реагиране на ЕНИЧЕРСКИТЕ бойни сформирования".... са най-вече от ...ИНТИЛИКТУАЛО-ПОЛИТИКО-АНАЛИЗОТОРИ!!!

psiholog
22 Aug, 2008 | 22:01

Da si propomnim, che i roditelite na otvlechenoto dete Maddie McCain byaha obvineni v sauchstnici na prestaplenieto ot mediite dokato se razkrie tyahnata palna nevinnost za koeto sastite poluchiha kompensacii.
Dali takiva nesta se sluchvat v BG?
Ili edna nespravedlivost se razreshava s vtora nespravedlivost.
Tiya roditeli imat nujda poveche nujda ot psiholog, otkolkoto ot merzko monitorirane i ojestocheni napadki s cel ograbvane doverieto na daritelite..........za Manuela.........

Г-н Умен
22 Aug, 2008 | 21:47

Желанието на БТВ да бъде единствен дарител-разпределител става все очевидно за мен. Дано да греша.

Багратион Пети
22 Aug, 2008 | 19:40

Кажете на момата от В.Търново, че стреля по мюре. Да си оправи мерника, че инак... язък за фишеците.

Камен Желев
22 Aug, 2008 | 18:27

Единственият свестен коментар по този "тежък случай".
Мила, не виждам бъдеще за теб в българската журналистика.

въл4ева
22 Aug, 2008 | 18:26

по принцип 4овек трябва да е умерен в преценката си за хората както се казва никога не се знае,нотози баща ли как да го нарека ,вижте го как се е барнал, както се казва,извинявам се но не ми прили4а на 4овек ,който няма пари, при това не работи,4е къде дават така,ако наистина не работи. визуално този 4овек има зависимости не само към хазарта,но може би към алкохола,вижте му муцуната.близките сигурно му знаят пороците,но са се надявали трагедията да го стресне.такива хора никога не осъзнават,какво при4иняват на себе си и за другите.повярвайте,това са хоранепоправими.парите никога в ръцете на такъв тип.вяра към зависим 4овек никога.подвизава се 4овека и хар4и пари, колко болни хора има в бг.и не може да им се помогне.това е моето мнение, а към горсов нищо ли4но,няма смисъл, той не може да осъзнае гафа си,има болен мозък ,ако наистина е такъв боклук


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.