Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Частна българска фирма в Ирландия злоупотребява с децата от Могилино
25 Юни 2008
Листовки с шокиращи снимки призовават за дарения, в Могилино не знаят нищо за това

Представители на българската общност в Ирландия изразиха притеснение, че частна фирма злоупотребява с трагедията на децата в дома в Могилино, съобщава Дойче Веле.

В къщи и супермаркети в столицата Дъблин са намерени листовки с шокираща снимка от детския дом, които призовават ирландците - една от най-благотворителните нации в света - да даряват, за да помогнат на неговите обитатели.

След разследване на кореспондента на Дойче веле Андрей Владов по случая става ясно, че тези, които събират помощите, не са благотворителна организация, а българска търговска фирма.

„Шокирани сме от ужаса в Могилино! Моля помогнете!", пише на листовката, която се разпространява в Ирландската република. В нея се обяснява, че в България има социален дом, в който условията за живот са едни от най-лошите в света.

Под потресаващата снимка, взета от филма на BBC „Изоставените деца на България", ирландците са призовани да даряват ненужните си вещи - дрехи, играчки, обувки, парфюми. Под текста е отбелязан и деня, в който човек ще мине да събере дарението. Посочен е и телефонен номер, на който може да бъде получена допълнителна информация.

Кампанията за Могилино е организирана не от благотворителна организация, а от частна българска фирма със седалище в Дъблин, регистрирана под името ZBK Enterprises.

"По принцип имаме разрешение за събиране на дрехи втора употреба в Ирландия. Ние сме търговска компания. Не сме регистрирани за благотворителност като чарити", обяснява по телефона един от шефовете на компанията Явор Баев, потърсен за информация от кореспондента на Дойче велче. По думите му събраните дрехи се продават на едро в Източна Европа, в страни като Украйна Полша, Литва, Русия.

30-40% от печалбата ще бъде заделена за българските домове, обяснява той. Баев обяснява още, че от фирмата ще посетят лично дома или хората, които в България се грижат за построяването на новите къщи. По думите му вече е разговарял с директорката на дома.

От дома в Могилино обаче, заявяват, че нито Явор Баев, нито който и да е друг представител на ZBK Enterprises не е разговарял с тях и за първи път чуват, че ще получават дарение от Ирландската република.

Дали намеренията на фирмата са истински, ще се разбере догодина, когато бъдат публикувани финансовите отчети на фирмите, регистрирани в Ирландската република.
От тях ще се види, има ли заделени средства за благотворителност.

Дотогава останат съмненията заради това, че от ZBK Enterprises не са обявили в разпространяваните в Ирландия листовки, че компанията е търговска, а не благотворителна, както и това, че само част от средствата ще отидат за дома в Могилино.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.