Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Българският Форест Гъмп на 19-ия ден от обиколката на България бегом
20 Юни 2008
В ден, наречен от него "мързелив", Божидар пробягва само...50 км
Вчера по обед Божидар Антонов влезе в Плевен
Вчера по обед Божидар Антонов влезе в Плевен

По пътищата на страната вече 20 дни

Маршрутът

На 1 юни Божидар Антонов от Кърджали стартира обиколката си из страната- амбициозната идея на родолюбеца, който от 3 години живее в Чикаго, бе да измине пеша, или по- скоро бегом, 1500 км. На ден - по 50.

 Вчера той пристигна в Плевен, където бе посрещнат радушно от журналисти от в. "Посредник" и в личния си блог, поддържан през цялото време, Божидар не пести благодарностите си.

Придружаван от двама-трима души, той кани всеки, който иска да сподели идеята му, да потича с него- както американският Форест Гъмп беше събрал накрая десетки съратници. Там е тя, че с изключение на едно момче от Девин, досега никой не се е съблазнил от идеята.

Пренощуването също е доброволна завера- маршрутът е публикуван в блога и , който желае, може да го покани за една нощ.  В блога си 22 годишният Божидар описва доста нощувки на поляна, но и срещи с хора, обикновено възрастни жени, които с удоволствие го приютяват и го канят на трапеза. От в. "Посредник" Плевен вчера научаваме, че поради едноседмично забавяне в София заради контузия в десния крак, Божидар е ускорил темпото и пробягва на ден повече от предвидените 50 км.  Около 18 часа вчера е напуснал Плевен и се отправил към Пордим, като по предварителни разчети трябваше да нощува някъде около Каменец. В Плевен той и спътникът му Евелин Милев са били посрещнати възторжено от журналисти от в. "Посредник", успели са да се изкъпят, нахранят, да разгледат Панорамата и останалите забележителности и -отново на пътя.

Ето какво разказва репортерът Иван Кръстев: "Веднага след като завършва училище, фамилията на Божидар заминава със Зелена карта за САЩ, но той не харесва тази страна и все го влече към родината. Пристига тази година с цел да си почине малко и решава да направи прехода, за който е мечтал от години. Запалва се от примера на Володя Сорокин, който обикаля България и кажи-речи целия свят с велосипед.

Божо, както го наричат приятелите му, решава да стори това с бягане. Но голямата му цел е да намери спонсори, които да му помогнат да обиколи, бягайки, света. За това разпраща стотици имейли в интернет пространството за намеренията си. Уви, досега никой отникъде не му се обажда. Или ако го правят, после се отмятат от думите си, споделя Божидар. Затова той отделя от личните си средства и тръгва из България. По предварителни разчети смята, че за това начинание ще са му необходими около 1 500 лв., но се оказва, че до Плевен вече е изразходил 1 200 от тях. Въпреки че се е подготвил за прехода още в Америка. Там той си купува три чифта специални маратонки от по 100 долара, с които смята да прекоси страната. Само дето не е очаквал, че по основните пътни артерии ще е толкова натоварено. А и става свидетел на катастрофа. Това го кара да тръгне по по-слабо натоварени пътища, ориентирайки се по пътната карта на страната. Придружаващият го Евелин Милев пътува с кола и го очаква в населените места, през които преминават. Заради топлото време от Враца до Девенци, а след това и до Плевен, Евелин спира по-често, за да осигурява вода за тичащия си спътник."

Ето какво пише самият Божидар в блога си за един, наречен от него " мързелив" ден:
 
Ден 19: Одърне - Ветринци

Снощи не можах да спя много. Будих се няколко пъти, беше излязъл много силен вятър и вдигаше супер много шум. Поне не заваля дъжд.

Сутринта хапнахме и пак бягане. Днес беше един от онези дни, в които много те мързи и нищо не ти се прави. Мързелуване обаче не можем да си позволим. Сутринта бягах 30 км. Настроението обаче все още беше много скапано. Време беше за тежката артилерия - допинг. До края на деня изядох 2кг сладолед:)

Следобед изминахме още 30км,но вече бяхме доста изморени. Нещо, не можехме да си намерим място за палатката. Най-накрая намерхме една подходяща поляна и попитахме жената от къщата дали можем да пренощуваме там. Баба Пенка се оказа изключително гостоприемна жена. Предложи ни да преспим в къщата, но ние не искахме да притесняваме жената. Помолихме само, ако може да се изкъпем. Тя, разбира се ни разреши. Изкъпахме се, поговорихме, и тя настоя да останем да спим в къщата. Приготви ни вечеря жената, хапнахме.

Края на деня отново се оказа страхотен. Малко са хората, които ще приемат непознати в дома си и то при положение, че са сами само с двама юнака, единия на 3 другия във втори клас от догодина. Големи сладури беха внуците. Да са и живи и здрави; Много благодарим и всичко добро..."

След Плевен, посоката е Велико Търново. Маршрутът на обиколката е леко променен заради натоварения трафик по големите пътища. Може да се види тук. А всеки, който иска ,може да помогнe за по-лесното осъществяване на обиколката чрез предоставяне на подслон за една нощ на двама- трима души, вкусен обяд, баня и морална подкрепа- справка с маршрута и...ако сте от град или населено място, което тепърва ще бъде посетено от Божидар, можете да се обадите на тел 0886-865-285 поне няколко дни преди идването му. Няма лошо и да се пробяга известно разстояние с него- идеята на Божидар е родолюбива и шантава, на всичкото отгоре и здравословна.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.