Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Скотланд Ярд отваря случая с убийството на Георги Марков
19 Юни 2008
Поискаха от България ключови архивни документи и достъп за разпити на бивши служители на ДС
Георги Марков бе убит през септември 1978 г. в Лондон
Георги Марков бе убит през септември 1978 г. в Лондон

Скотланд ярд поиска от България ключови архивни документи за убийството в Лондон на българския писател Георги Марков през 1978 г., както и възможността да разпита служители на бившата Държавна сигурност.

Според неофициалната информация МВР и Националната разузнавателна служба вече са сезирани чрез следствието за предаването на архиви, имащи отношение към покушението. Така 30 години след случая с убийството на писателя чрез отравяне, станал международно известен като "Българския чадър", и 18 години след промените през 1989 г. Великобритания отново се връща към него.

 Експерти по случая обясняват активността на британските служби с две причини - едната е, че през септември изтича максималният 30-годишен давностен срок за водене на следствено дело в България. Другата е, че според тях документи по делото на Георги Марков могат да послужат за търсене на сходства с убийството на отровения с полоний през 2006 г. също в Лондон бивш служител на КГБ Александър Литвиненко.

 Британски детективи, натоварени с разследването, са посетили през май София и са заявили осигуряването на определени архивни документи на разузнаването от епохата на Живков, както и разпити на над 40 души. Сред тях са висшите офицери от Държавна сигурност Любен Гоцев и Владимир Тодоров.

Следователят от Националната следствена служба Андрей Цветанов, който води българското разследване, потвърди новите действия на Скотланд ярд: "Оказваме пълно съдействие на колегите и мога да кажа, че онова, което липсваше - обмен на информация и от двете страни, вече е налице на 100 процента." Той отказа да коментира подробности заради тайната на следствените действия, но посочи, че в последно време посещенията на представители на Скотланд ярд са били няколко и на високо равнище.

На 7 септември 1978 г. на моста Ватерло Марков е ранен в дясното бедро с отровна сачма, която се предполага, че е изстреляна от агент на българската Държавна сигурност (ДС). Самият Марков разказва, че го е блъснал човек, който се бил навел да вземе падналия си чадър - оттук и станалото нарицателно български чадър. Здравословното му състояние рязко се влошава и писателят умира на 11 септември в лондонската болница „Сейнт Джеймс" от отравяне на кръвта, вероятно с рицин.

Подобен опит за убийство е извършен през август същата година в Париж срещу друг известен български дисидент - журналиста Владимир Костов. Това дава основания на британските следователи да подозират за атентата ДС, евентуално подпомогната от КГБ. По-късно някои офицери от КГБ като Олег Калугин и Олег Гордиевски потвърждават, че са били осигурявани технически средства, които биха могли да бъдат използани за покушение срещу Марков.

Според информация, изнесена във в-к Литературен Форум, през януари 1990 г., ген. Владимир Тодоров (началник на Първо главно управление на ДС) е унищожил съществуващо досие на ДС за писателя Георги Марков в няколко тома под псевдоним "Скитник", но на последвалия съдебен процес срещу него това така и не е доказано. Все пак през 1992 г. той е осъден на една година и два месеца затвор, излежава само половин година, но дали е имало обемисто досие с план за убийство и каква е след това съдбата му, остава неясно. След дългогодишни разследвания, като физически изпълнител на убийството е заподозрян италианския гражданин Франческо Гулино.

Въпреки декларираната от страна на няколко поредни български правителства готовност за установяване на истината за убийството на Георги Марков, все още не са установени нито поръчителят, нито прекият му извършител.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Бърз Влак
22 Jun, 2008 | 05:13

Всичко това е наистина много тъжно и жалко. 30 години след убийството му, България все още се управлява от ДС...

.....
19 Jun, 2008 | 16:19

DOSIETO G.MARKOV E UNISTOJENO.UBIECA SI IZPYSNAL 4ADARA I STANAL BULGARSKIAT 4ADAR, DRAN-DRAN SMOTANIACI! SA4MATA S RICINA E IZSTRELIANA OT USTROISVO V 4ADARA, RAZRABOTENO OT KGB, PO PORA4KA NA DS-NRB!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.