Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Земетресението пропука китайската политика за едно дете
28 Май 2008
Прекалено много са случаите, в които единственото дете е загинало или тежко наранено

В понеделник китайските власти обявиха официално, че действащата в страната политика за едно дете в семейството не се отнася до случаи, в които детето е загинало или пострадало в резултат на силното земетресение в средата на май.

Тези семейства могат да получат сертификат за още едно дете, съобщиха от Комитета по население и семейно планиране в столицата на провинция Сечуан, която пострада най-силно от трусовете.

" Има прекалено много сходни случаи, така че трябва да се коригира политиката", съобщи член на комитета.

В Китай съпрузите, които имат повече от едно дете, плащат солени глоби. Според новите мерки, ако законното дете е загинало и родителите са останали с незаконното, което е по- малко от 18 години, то вече може да бъде регистрирано като законно. Това е важна стъпка, защото незаконните деца нямат право на деветгодишно безплатно образование, както и на други безплатни услуги.

Въведената през 70- те години " политика на едното дете" не е съвсем без пробиви, които позволяват тя да се заобиколи. Не важи, например за малцинствата в страната, а на жителите на селските райони в повечето случаи им се разрешава второ дете, ако първото е момиче.

При земетресението на 12 май в Китай загинаха много деца, които в момента са били на училище. Жертвите до този момент са 65 000 души, още 23 000 се водят безследно изчезнали. Точният брой на загиналите деца още не е известен.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.