Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Търсят се екзорсисти в Германия
23 Май 2008
Немската Католическа църква прекрати обредите след скандал през 1973-та, когато умира момиче

Стотици германци, измъчени от вътрешни гласове, издирват свещеници, които биха могли да ги освободят от предполагаемата власт на дявола, съобщиха в странно радиопредаване, предизвикало неловки дебати в Католическата църква. За това съобщава британският в. Таймс.

"Само през последната година съм получил молби от поне 350 души, които предполагат, че са обсебени от силите на злото", казва отец Йорг Мюлер, оглавяващ група свещеници, доктори на науката и лекари, заети с този проблем.- "Терапията не им е помогнала, те искат да изгонят бесовете и търсят свещеник, който да им помогне".

Отец Мюлер от манастир в Бавария е разговарял със сътрудници на държавната радиокомпания WDR и им е позволил да запишат откъси от осемте обряда за изгонване на дявола.

Полски екзорсист, представил се като отец Виктор, предполага, че това е само малка част от многото хора, нуждаещи се от помощ. По радиото той съобщи, че поне един човек на ден се подлага на пълната процедура по изгонването на бесовете.

Радиопредаването бе възприето от Католическата църква в Германия като пълен шок. След трагедията с Анелизе Мишел през 1973 година тя напълно се отказа от екзорсизма.

Тогава 23 годишната Мишел от баварско селце, населено от убедени католици, се оплаквала от епилепсия и халюцинации. На двама свещеници било разрешено да проведат ритуала. Те го провели 67 пъти, докато момичето не умряло от изтощение, след като отслабнало до 31 килограма.

След смъртта и свещениците и нейните родители получили условна присъда за неоказване на медицинска помощ.

Присъдата и нейното огласяване - включително заснетите по случая два игрални филма, единият от които е " Шестте демона на Емили Роуз" 2005 година- сериозно изплашили духовенството. Оттогава разрешение за пълно провеждане на обреда на изгонването дава само епископът, но и той се е решил на това само няколко пъти.

Разстроени заради липсата на екзорсисти в собствената си страна, немците прибягват до помощта на духовни целители- езотерици и свещеници от Швейцария и Полша. Полският свещеник Андрей Трояновски планира дори да създаде център по изгонване на бесове в Почернин, на полско- немската граница.


WDR е излъчила само няколко от обредите за изгонване на бесове, които са били проведени над Мишел. Чува се как тя ръмжи и лае. "Кажи истината в името на Светата Троица и Пресветата дева Мария!", нарежда отец Арнолд Ренц. Вместо отговор се чува протяжен душераздирателен стон.

Записът убива у ръководството желанието да удовлетворяват потребностите на хората, които предполагат, че са обсебени от дявола. В същото време, отказвайки такива молби, свещениците открито се противопоставят на Римския папа, който е повелил на екзорсистите " да изпълняват важната си работа в служба на Църквата".

Отец Гейбриъл Аморт, главен екзорсист на Ватикана,  е провеждал обреда повече от 40 000 пъти.

Ватикана се опитва да изпрати поне по един екзорсист във всяка епархия, за да не отвърнат страдащите от църквата. В Германия обаче това вече се случва.

"Според мен, 90% от хората, които смятат, че са обсебени от дявола, всъщност са психически болни", смята отец Мюлер. Много от тях в детството са станали жертва на сексуално насилие. Някои мислят, че е по- лесно да изгонят бесовете, отколкото да се подлагат дълги години на психотерапия.

Около 10% от всички, които се обръщат към нас, обаче, имат някои признаци на обсебване. В този случай трябва да се обърнат към хора, които са дарени с божия дар да чустват и разпознават присъствието на бесове у другите. И само някои от тях могат да преминат през обреда. "

В момента в Италия има 300 специално обучени екзорсисти, в Полша те са 70.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.