Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Големите нации в страната на ненаучените уроци
16 Април 2008
Чърчил е бил първият човек, стъпил на Луната, Еверест е в Англия, а в Швеция правят страхотен шоколад
Слънцето ли се върти около Земята или беше обратното...
Слънцето ли се върти около Земята или беше обратното...

Уинстън Чърчил е бил първият човек, стъпил на Луната. Ако, разбира се, е съществувал, а не е измислен персонаж като например Ричард Лъвското сърце или Махатма Ганди. Но Чърчил не е бил премиер на Англия по време на Втората световна война, защото този пост е заемал Хитлер. Нима не знаете това?

Написаното по-горе е история на човечеството или по- точно представата за нея на британските ученици. Тя не прилича твърде на описаната в учебниците, по- интересно е, че подобни нестандартни визии далеч не са характерни само за младите жители на Великобритания. Както сочат резултатите от многобройни анкети, повечето от хората там обитават доста странен свят. Що за място е той? Може би малко подробности ще ни помогнат да разберем защо британците охотно вярват на истории като „Български фермер смени жена си за коза”...А и не само те.

Астрономия


 Мястото неофициално се нарича Земята. В това, че планетата ни има по-солидно научно название,са уверени една трета от британските ученици. Земята, най-вероятно, се върти около Слънцето. Така смятат четири пети от американците. В Русия 30% от жителите се съмняват, че родната ни планета е способна да се носи нанякъде си в Космоса с огромна скорост. Според тях Слънцето се върти около Земята. Което и трябва да прави един спътник всъщност. Слънцето и Луната са приравнени в статуса си от по-малко от една трета от руснаците.

Онези, които са твърдо уверени, че Земята все пак се върти около Слънцето, смятат, че тя извършва една обиколка на месец. За това настояват 60% от жителите на Евразия.

Освен Земята, в Слънчевата система има и други планети. Колко са обаче, могат да кажат едва 10% от американците. Най-големи съмнения предизвиква съществуването на планетата Марс. Двама от пет британски ученика смятат Марс за шоколадово десертче.

Биология

Веднъж на странната планета Земя се появил живот. Кога са възникнали специално живите същества, не е и толкова важно, защото те са се появили едновременно. Според 53% от жителите на САЩ всички видове са се появили точно такива, каквито ги познаваме днес. 31% от американците смятат, че еволюцията се е състояла, но нейната движеща сила е Божията воля. Само 12% споделят гледната точка на Чарлз Дарвин. В Русия само половината от гражданите са чували неговото име и имат известна представа за теорията му.

Заедно с останалите живи същества на Земята се е появил човекът. Поне една четвърт от европейците и една трета от руснаците смятат, че хората са се появили едновременно с динозаврите. Те са се размножавали активно. Полът на бъдещото дете е зависел и зависи единствено от гените на майката. В това са убедени почти половината от руснаците и повече от 60% от европейците.

География

И така, побеждавайки динозаврите и законите на наследствеността, хората са населили цялата Земя и са основали държави. Много от тях обаче са държави- призраци: за тях говорят по телевизията и пишат във вестниците, но местонахождението им си остава тайна. 95% от младите американци изобщо не могат да си представят къде би могъл да се намира Афганистан. Където им падне на картата на света търсят Израел, Ирак и Иран три четвърти от жителите на САЩ. 10% от американците са сигурни, че Чечня съседства със Сърбия и наскоро е обявила своята независимост.

Пълна загадка за американците се оказва не само Изтокът, но и собствената им страна. Половината от тях не знаят къде се намира Ню Йорк. Почти 60% започват да се чудят какво да отговорят на въпроса: „Къде се намира щатът Охайо? „ Къде се намира самата Северна Америка не си представя ясно всеки трети американец, който не може да намери на световната карта Тихия океан и всеки десети, който не може да намери и самите САЩ...

Още една загадъчна страна се явява Португалия. Повечето от руснаците при споменаването на това име мислят за Латинска Америка, джунглите на Амазонка и дори жарка Африка. Три четвърти от руснаците са безсилни да назоват столицата на мистериозната държава. Още две големи загадки за руснаците са държавите Холандия и Нидерландия. Половината от руснаците не са наясно дали това е една държава, или са две. Едва един от шестима в Русия асоциира Амстердам с Холандия. Или с Нидерландия.

Още две страни- близнаци са Швеция и Швейцария. И тук, и там има Алпи, правят прекрасен шоколад и пазят парите в най- надеждните банки. В Алпите е и най- високият връх на Земята. Така поне смятат жителите на Обединеното кралство. Всеки трети от тях е уверен, че Еверест се намира някъде в планините в Европа или дори в английските планини...

История

Трудно може да се разбере нещо от историята на човечеството в близко време. За повечето хора осмислената история започва през ХХ век. Сред най-големите събития трябва да се отбележи Втората световна война, чието начало във времето може със сигурност да посочи едва всеки втори руснак. Мненията за победителя във войната са разнообразни. Повечето млади американци и англичани са сигурни, че именно техните страни победоносно са влезли в Берлин в неизвестно коя година. Още едно значимо събитие на ХХ век е полетът на човека в космоса. Както вече бе споменато, англичаните смятат, че първият човек в космоса е Уинстън Чърчил. 40% от руснаците не знаят кой първи е посетил спътник, а 6% са уверени, че това е бил съветски космоналт. Кога е станало, е пълна мъгла за още 8% от руснаците.

Около 60% от руснаците не знаят какво е това Февруарска революция. 30% не знаят защо 23 февруари и 8 март са празници. Половината от американците не са твърде наясно защо не работят на 4 юли. Една пета част от онези, които успяват да си спомнят, че това е Денят на независимостта, не знаят независимост от кого всъщност празнуват.

Изобщо, ако не се брои знанието на разни умни думи като антибиотици/ убиват вируси и бактерии/, лазер /Лъч, който се появява в резултата на фиксация на звукови вълни/, радиоактивност/ нея са я измислили хората/, съвременният човек не е отишъл кой знае колко далече от пещерния си прародител в представата си за света.

Какъв пък беше този пещерен човек... Само не питайте американците...


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
12 May, 2008 | 07:42

ПЕРко,ха кажи ти от кои си: SLAVES or SLAVS? Каква е разликата и има ли тя почва в умната ти българска кратуна?

per
28 Apr, 2008 | 10:54

А ти знаеш ли се какъв си и на какъв език пишеш? Определно не си българин. Само някоя маймуна може да пише по този начин.

vulgar
25 Apr, 2008 | 14:30

100% /ili 99/ ot bulgarite ne znaqt dali sa SLAVES ili SLAVS...ili ednoto i drugoto na kvadrat


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.