Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мега дело за масова педофилия започва в Австралия
3 Април 2008
Над 800 деца са били изнасилвани, повечето от тях във всевъзможни учреждения за закрила на децата


Стотици деца, намиращи се под държавна закрила, са станали жертви на сексуално насилие от 1930 година насам в австралийския щат Южна Австралия. До тези резултати е стигнала следствена комисия, която работи върху казусите от три години насам.

Насилието е упражнявано от приемни родители, социални работници, учители, свещеници, както и от странични лица. Стотици хора вече са заявили, че са ставали жертви.

Бившият съдия от Върховния съд на Австралия Тед Мълиган, който оглавява официалното разследване, вчера представи доклад, в който съобщи, че педофили са използвали сираци за своите оргии.

"Не бях готов да възприема разкриването на тази мръсна страна на обществото- пише Мълиган- Не бях готов за ужасите на сексуалната жестокост и експлоатация на малки деца и юноши от хората, на които те са се доверявали."

В полицията са предадени вече 170 заявления срещу 434 предполагаеми престъпници. Двама заподозрени вече са в ареста.

Общо 792 души са разказали, че са били подложени на сексуално насилие. Това продължава от 30-те години на миналия век. Броят на предполагаемите престъпници е 1733. От 792 жертви 242 са се намирали под опеката на държавата в момента, когато върху тях е било упражнено сексуално насилие.

Съдията е изяснил, че злоупотребите са ставали във всички видове учреждения за закрила, в това число и в църковните, в Армията на спасението, в държавни и частни детски домове, приюти и приемни семейства. И, според Мълиган, насилието продължава.

"Няма никакво съмнение, че са съществували групи хора, които са се възползвали от децата. Няма да се учудя, ако това продължава и сега", казва той на репортерите. Мълиган добавя, че е " потресен и ужасен" от резултатите на работата на своята комисия и че това е само върхът на айсберга, не се знае какво става в другите щати на страната.

Премиерът на щата Южна Австралия Майк Ран казва, че при четенето на доклада от 600 страници, представен на парламента във вторник, той е изпитал отвращение. "На мен физически ми стана лошо", казва той пред медиите. По неговите думи, щатските власти ще поднесат официални извинения на жертвите и ще разгледат въпроса за изплащане на компенсации.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ludagad
20 May, 2008 | 22:05

Kato 4e li izvineniqta ste opravqt nesto. Nai-dobrata kompensaciq e da vidqt iznasilva4a unijen i sled tova umyrtven. Nqma da se o4udq ako i 4ast ot parlamenta im e grupa pedofili, sigurno to4no tezi, koito nai-qvno se izkazvat protiv pedofiliqta.

vulgar
14 Apr, 2008 | 12:28

..e kak- v strana, kam koqto se stremim...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.