Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спането на включен телевизор води до напълняване
11 Юни 2019
Изследването, публикувано в Журнала на американската медицинска асоциация, се основава на наблюденията на почти 44 000 американски жени, проследявани в продължение на пет години
Жените, които спят на включен телевизор или на запалена лампа в спалнята си са по-предразположени към напълняване, показва ново проучване, съобщава АФП.

Изследването, публикувано в Журнала на американската медицинска асоциация, се основава на наблюденията на почти 44 000 американски жени, проследявани в продължение на пет години.

Жените са класифицирани според нивото на излагане на изкуствена светлина през нощта, която идва от различни източници - от малки нощни лампи или часовници до светлина, която идва от улицата, телевизори или стайни светлини.

Един от основните изводи е, че жените, които спят с телевизор или светлина в стаята си, е със 17 процента по-вероятно да са наддали с 5 килограма или повече по време на изследвания период.

Зависимостта остава силна дори след контролиране на фактори като продължителност на съня, диета и физическа активност.

Въпреки, че учените предупреждават, че не могат да посочат конкретна причинно-следствена връзка, те твърдят, че техните заключения са добавени към нарастващия списък с доказателства, в подкрепа на спането в тъмна стая.

"Стратегиите за обществено здраве за намаляване на затлъстяването могат да вземат предвид интервенциите, насочени към намаляване на изкуствената светлина по време на сън", категорични са Дейл Сандлър и Йонг-Лун Марк Парк от Националния институт за здравни науки в Северна Каролина.

Те предполагат, че светлината може да потиска производството на мелатонин, като по този начин разрушава нормалния ритъм на организма и хранителните навици.

Други възможности са, че светлината действа като "хроничен стресор", нарушаващ освобождаването на стрес хормони като глюкокортикоиди, които играят роля в регулирането на приема на храна, или че може да има друг механизъм на работа, който влияе директно върху метаболизма.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.