Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Уролози спасиха жена с погрешно поставена диагноза
21 Октомври 2016
Отчаяхме се, а в същото време майка ми започна да губи сили, прежълтя, не можеше да върви самостоятелно
58-годишната Парашкева Абазова от село Константиново постъпва в Университетска болница „Дева Мария“ в тежко състояние с болки в корема и обилно кръвотечение. 

„Майка ми се оплакваше няколко дни подред от силно кръвотечение. В две лечебни заведения й поставиха диагноза – туморно образувание в корема. В едната болница дори ни казаха, че е голямо колкото футболна топка и е неспасяемо“, разказва синът й Валентин и допълва: „Отчаяхме се, а в същото време майка ми започна да губи сили, прежълтя, не можеше да върви самостоятелно, загуби съзнание и я заведохме по спешност в болница „Дева Мария“, в гинекологичния кабинет“. 

След преглед акушер-гинекологът д-р Сибел Татарова установява, че не се касае за гинекологичен, а вероятно за урологичен проблем.  

Урологът д-р Кристиян Василев прави промивка на пикочния мехур и изважда част от кръвните съсиреци.

„Установи се, че има хемотампонада (запушване на пикочния мехур с кръв и съсиреци), а не туморно образование. 
Пациентката трябва да бъде приета по спешност за урологична интервенция“, каза д-р Кристиян Василев. 

Следва цистоскопия. 

“Почистихме пикочния мехур от кървящите съдове. Операцията е рутинна, но е важно да се определи правилно първоначалното състояние  и какъв точно е проблемът, след което да се постави правилна диагноза и да се насочи точно лечение“, коментира д-р Ангел Киров, който извършва операцията в екип с д-р Василев.  

Следва промивка скръвоспиращи медикаменти и антибиотици, което довежда до възвръщане на нормалното състояние на пациентката. 

„Хемотампонадата е сериозно състояние, което ако не е лекувано навреме, може да доведе до спиране на бъбречната функция. Това може да има фатални последици за пациента“, допълва д-р Киров. 

„Възхитен съм от бързите мерки, които бяха взети в болница „Дева Мария“. Д-р Татарова отмени всички планирани часове, за да приеме майка ми. След това урологът ни обясни, че трябва моментално да се направи операция, за да се изчисти пикочния мехур. Събра се веднага спешен екип, оперираха я и когато я видях на следващия ден, тя се беше върнала към живота“, разказват близките на пациентката. 

Междувременно, тя е консултирана и от акушер-гинеколог д-р Георги Хубчев, който потвърждава диагнозата, че е гинекологично здрава.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.