Факти, Анализи, Коментари
   15 Юни 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кои са петте държави с най-здрави хора?
9 Октомври 2016
Изследователи са стигнали до това заключение, сравнявайки хранителни навици, доходите на глава от населението и образователния ценз
Исландия, Сингапур, Андора, Швеция и Великобритания са петте страни с най-здраво население. Изследователи са стигнали до това заключение, сравнявайки доходите на глава от населението, образователния ценз, и нивото на фертилност сред жените. Изследването за здравето на населението в страните по целия свят е направено през септември месец. Използвани са данни от изследване за тежестта от заболявания, травми и рискови фактори от 1990 до 2015 г., както и социално-демографския индекс, пише Business Insider. 

Според диетолози топ петте страни са и тези с най-добри хранителни навици. Според тях диетите на страните с най-здраво население включва редица важни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. 
Великобритания заема петото място в класацията. Това, според диетолога Шона Уилкинсън, е заради новите и станали модерни хранителни тенденции. Тя е на мнение, че британците са се отдалечили от преработената храна за сметка на местните сезонни продукти. Зимните зеленчуци като сладки картофи, пащърнак и брюкселско зеле, които обикновено се отглеждат във Великобритания, са по-богати на хранителни вещества, имат повече витамин С и ценни фибри. 

Андора заема четвъртото място и причината за това е консумацията на вино. Социално-демографския индекс предупреждава, че консумацията на алкохол е нарастващ проблем, когато става дума за световното здраве, но малката народност в Андора, е на второ място по консумация на червено вино в света. Червеното вино съдържа антиоксидант наречен ресвератол, който, според Уилкинсън, може да предотврати сърдечносъдовите заболявания, както и високия холестерол, защитавайки червените кръвни клетки и тромбоцитите. Червеното вино, освен това, може да предотврати образуването на съсиреци (тромби), които пък могат да доведат до инсулт. 

Две скандинавски страни влизат в петте най-здрави държави. На трето място е Швеция. Д-р Мерилин Гленвил, диетолог и автор на книгата “Естествена алтернатива на захарта” казва, че шведската диета съдържа много храни, които са лесноусвоими. “Шведите се хранят с висококачествени млечни продукти. Освен това са известни с произвеждането на здравословни ферментирали млечни продукти”, посочва тя. Един такъв местен деликатес е близък до българското кисело мляко и се нарича “filmjölk”. Това мляко съдържа различни благотворни бактерии. 

Британският диетолог Лили Сотър казва, че билките и подправките, които се съдържат в сингапурската кухня предотвратяват развитието на някои болести като това е една от многото причини Сингапур да бъде втората страна с най-здраво население. Сотър е на мнение, че подправки като джинджифил и куркума, които са основните съставки, от които се прави традиционното за страната къри, имат противовъзпалително действие, успокояват и помагат против повръщане. Освен това джинджифилът засилва обмяната на веществата като по този начин се подпомага достигането на жизненоважните хранителни вещества до органите. 

Исландия оглавява класацията за най-здраво население. Според диетолозите причината за това е стриктната политика на правителството на контрол на храните, както и на добивите на прясна риба. Рибата играе ключова роля в живота в страната - сьомгата и херингата са най-често консумираните риби в страната, като точно те съдържат най-големи количества Омега - 3 мазнини, които забавят освобождаването на въглехидрати в организма. Тези мазнини ни карат да се чувстваме по-дълго време сити и контролират глада, казват диетолозите. Едно от традиционните им ясния е “Harðfiskur” - изсушена риба, която се сервира обикновено с хляб с цели зърна, който е богат на фибри и подпомага храносмилането. Скандинавците са склонни да ядат повече висококачествена, нерафинирана храна и въглехидрати под формата на ръж и ръжен хляб, които са важни за здравето. /БГНЕС


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Еster Hristoskova
28 Jul, 2017 | 23:39

За здравето на исландците играят роля още два фактора - чистият въздух и водата. Това е най-вкусната вода, която съм пила през живота си! Започваш да пиеш и не можеш да спреш.

Еster Hristoskova
28 Jul, 2017 | 23:39

За здравето на исландците играят роля още два фактора - чистият въздух и водата. Това е най-вкусната вода, която съм пила през живота си! Започваш да пиеш и не можеш да спреш.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.