Факти, Анализи, Коментари
   15 Юни 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жега е - да внимават бебетата и възрастните
13 Юли 2016
Ако те се излагат твърде много на слънце, могат да получат топлинен удар, който е свързан с повръщане и това да ги доведе до болница
Децата до една година не бива да се излагат на слънце, съветват специалистите. Д-р Виктория Илиева от Белодробната болница „Света София“ каза в интервю за предаването „Нещо повече“, че при най-малките повърхността на тялото, спрямо телесното им тегло е много по-голяма и в резултат те губят много повече вода, отколкото възрастните.

Ако те се излагат твърде много на слънце, могат да получат топлинен удар, който е свързан с повръщане и това да ги доведе до болница, обясни д-р Илиева.

Горещото време и силното слънце са опасни и за възрастните хора, особено тези, които страдат от високо кръвно налягане:

Топлината предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и затова се получават хипертонични кризи, инфаркти, инсулти, и то на иначе здрави хора, които много добре поддържат своето кръвно налягане с определените медикаменти. Но когато извършват физически усилия, като да копаят градината в 14 часа така се случва, че припадат, става им лошо и стигат до болница.

Д-р Илива препоръча при случай на инфаркт близките да налагат студени кърпи, най-вече под мишниците, защото там минават повърхностни съдове, които лесно могат да охладят тялото, както и под сгъвките на краката.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.