Факти, Анализи, Коментари
   15 Юни 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Най-много опасни Е-та в оцветени бонбони, торти и сладоледи
21 Юли 2015
Прекалената им консумация може да доведе след време до заболяване от рак

Концентрация на най-много опасни Е-та в храните има в оцветените бонбони и сладоледи, както и тортите със снимка. Прекалената им консумация може да доведе след време до заболяване от рак.

Това стана ясно след съвместна пресконференция на екипа от Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН, който е направил изследване по темата.

Доц. д-р Георги Милошев, ръководител на Лабораторията от близо 12 години, обясни, че екипът му е разработил чувствителен метод за изследване на ДНК на клетката. "Изпробвахме го с различни вещества, които доказано увреждат ДНК-то. Добавките, одобрени от ЕК и законодателството ни в много високи концентрации увреждат клетката", каза доцентът и допълни, че проектът е бил изработен и приключен за 2 години. Използваният метод е 10 000 пъти по-чувствителен.

Какво са Е-тата - химически продукт официално тестван, разрешен от ЕС и България и се добавя в храните - оцветители, антиоксиданти, подсладители, набухватели.

От 14 изследвани Е-та в храните от екипа на лабораторията, 6 са се оказали най-вредни и увреждащи ДНК, а именно - три оцветителя-еритрозин (Е127), индиго кармин (Е132) и фаст грийн (Е143), консервантът натриев нитрит (Е250), добавката кофеин, много използвана в енергийните напитки и 4-аминоантипирин (4ААР) с широко приложение във фармацевтичната промишленост. Според доц. д-р Милошев, обаче е всички 337 Е-та трябва да бъдат анатемосани. Въпреки това той сигнализира, че след прекомерна употреба, например на Е-тата в оцветителите могат да се интегрират и предават в поколенията.

Би трябвало да се използват 1000 пъти по-ниски концентрации на Е-тата, за да бъдат безопасни, сигнализира доц. д-р Милошев.

Екипът се нуждае от финансиране, за да проведе последващо проучване върху животни. Кандидатствал е по различни проекти, но досега от 2010-2011 г., когато проучването е завършило отговор - няма. /БГНЕС


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.