Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Японски учени разработиха тест откриващ вируса на Ебола за 30 минути
2 Септември 2014
Новият метод изисква евтина апаратура, захранвана от батерии, което го прави използваем в райони с лоша енергийна инфраструктура или липсваща такава.
Професор Джиро Ясуда и неговият екип от университета в Нагазаки - Япония, в сътрудничество с Eiken Chemical, са разработили метод, който може да се открие наличието на вируса Ебола само за 30 минути. Новият метод е по-лесен за използване и може да се използва без скъпоструващата апаратура позната досега, съобщава Nikkei.
 
Екипът от изследователи се надява да се свърже с фирми, за да направи метода използваем в страни, засегнати от вируса. Ебола е хеморагична треска с висока смъртност, сериозно разпространена в Западна Африка, където до момента са загинали  повече от 1500 души.
 
Екипът на  професор Ясуда е  разработил субстанция  позната, като  „праймер”, която е съвместима и усилва, или увеличава, само гените, специфични за вируса на Ебола. 
 
Към момента съществуват пет вида на вируса  Ебола, които се различават по  базовите последователности на своите гени. Екипът е избрал шест секции от тези гени, с най-малки различия в последователността и от тяхното съчетание е създал праймери (зародиши). Поради този факт се предполага, че  "Методът вероятно може да се използва и за нови разновидности на вируса Ебола",  заявява професор Ясуда.
 
Как действа методът:
От изследваната кръвна проба се извлича РНК на съществуващи в нея вируси. Кодираната в РНК информация се използва за синтез на ДНК. Тази ДНК след това се смесва с праймерите за Ебола и други вещества и се поставя в епруветка. Течността се нагрява до 60-65 ° С . Ако Ебола присъства, под действието на праймерите, специфични за вируса, ДНК се увеличава. Видимата с просто око реакция след около 30 минути, е помътняване на течността в епруветката, заради отделяне на странични продукти от процеса. Това е визуалното потвърждение за наличието на Ебола.
 
Технологичната разработка за синтезиране и усилване на ДНК, наречена RT-LAMP (reverse transcription-loop-mediated isothermal amplification) е разработка на Eiken Chemical. Екипът тества новия си метод на изследователско съоръжение в Канада. 

Сега, за откриването на Ебола се използва полимеразна верижна реакция, или PCR,  метод при който пробата трябва да се нагрява и охлажда многократно. Процедурата отнема един до два часа и изисква специална техника и стабилна доставка на електричество, което го прави труден за използване в райони с лоша енергийна инфраструктура или липса на такава.

Новият метод изисква значително по-евтина апаратура - в рамките на няколко стотин долара, която може да бъде захранвана от батерии. Това прави възможно масовото му изпозване в най-засегнатите от болестта региони.

Професор Ясуда уточнява, че въпреки добрите резултати, по теста има още да се работи.Той и неговият екип обаче, търсят от сега контакти с фирми производители, за да може новият метод да стане използваем в най-кратки срокове.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
03 Sep, 2014 | 00:55

Синедрионът, САЩ и ЕС, ОН и МВФ и изсраел са против тази самостоятелна акция на Япония, и ще й дадат да разбере че не трябва да се бърка в чужди работи. Също така има бизнес предложение от там откъдето трябва: Пия кръв и ям месо на гръдни мускули на бяли хора, предпочитам българи. Донорът трябва да е до 18г., да не е прекалявал в джима с тези гръдни мускули, да са напомпани но свежи, в собствен сос. Особено добре плащам ако се осигури да го ям пред майка му, - естествено вързана и със запушена уста. Също така си предоставям пениса на 16 годишни българки, да правят каквото могат, но така че да надминат себе си. При несправяне с работата си ще ги изям, - филе от някои особено ценени от мен места, останалото ще хвърля. Също, само ми посочете места където се събират гойски келеши и ще го засипя с оня червен прах. Мразя бугарите! Вечно ваш - Валери Мардухей Петрофф.
Другарю Петрофф, другарю Петрофф! - Аз, служа на Народната Република! - Валери, заповядай в Белене, работа точно за теб? - Не върви, аз съм фронтовак, на културния фронт. - ЗКПЧе - заместник министър по политическата част? - Примамващо, но ще каже тоз оня фашист, че троша кости и пия кръв? - Ни най малко, ние се водиме за творчески работници, инженери на човешки души. Тази ваканция отваряме специално за Вас? - Служа на Народната Република! Бих предпочел, каприз, - да почна със Сидеров.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.