Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Плодовете и зеленчуците влияят положително и на психиката
23 Януари 2013
Консумацията им подобрява настроението

Учени от Харвардския университет са провели изследване и установили, че плодовете и зеленчуците подобряват настроението. Оказало се, че пресните плодове и зеленчуци са полезни не само за физическото здраве, но и психическото. Колкото повече плодове и зеленчуци с различни цветове консумира човек, толкова по-оптимистично е настроен.

Учените са установили, че кръвта на хората, които ядат пресни плодове и зеленчуци в изобилие, съдържа повишени количества на каротеноиди. Голямо количество каротеноиди се срещат предимно в жълтите и червените плодове и зеленчуци. Те доставят на тялото основните микроелементи и витамини и имат антиоксидантна функция.

Такива каротеноиди като бета-каротина са особено ценни за здраве и добро настроение. Бета-каротинът е важен провитамин, който е прекурсор на витамин А и спомага да съхранението на витамин С в организма, повишава имунитета, подобрява състоянието на кожата и клетъчния метаболизъм. Необходимата дневна доза е 6 мг.

Други каротеноиди също влияят на нашето благополучие, тонус и оптимизъм. Затова е препоръчително да се храним със зеленчуци с по-тъмни листа, с ярки червени и жълти зеленчуци и плодове, а също и с яйца. Във всички тези продукти се намира необходимото ни количество каротеноиди.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.