Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В кърмата са открити 700 вида бактерии
11 Януари 2013
Състава на майчиното мляко зависи от начина на раждане, от продължителността на кърмене и от теглото на майката

Испански и финландски учени са установили всички микроорганизми, които се съдържат в майчиното мляко. Оказва се, че в процеса на кърменето на новороденото получава 700 различни вида бактерии. Резултатите са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

Изследването на международната група от учени започнало през 2002 г., когато да набират бременни жени, желаещи да участват в експеримента. В хода на работата си изследователите взимали предвид телесната маса на доброволците, вида на раждане (нормално или с цезарово сечение) и кърменето. Те взимали проби от коластрата и млякото според начина на раждане, а също и в първите дни на кърменето, след един месец и след шест месеца, считано от началото на лактацията.

Установено е, че най-много бактерии има в има коластра - в нея са открити повече от 700 вида бактерии. В нея преобладават Streptococcus, Lactococcus, Leuconostoc, Weissella и Staphylococcus. В пробите от майчиното мляко, събрани в първия и шестия месец след началото на лактацията, преобладавали бактерии, които обикновено обитават устата - Veillonella, Leptotrichia и Prevotella.

Учените установили също, че върху бактериалния състав на кърмата оказва влияние не само продължителността на кърмене, но и фактори, които се появяват по време на и след бременността. Например, млякото на жените с наднормено тегло съдържа по-малко бактерии, от това на жените с нормално тегло. Същото се отнася и за тези, които са родили с цезарово сечение.

Следващата задача, която учените са си поставили е да разберат каква точно е ролята на тези бактерии - имунна (да насърчат развитието на имунната системе у новороденото) или метаболитна (промяна на състава на млякото през живота).

"Ако бактериите, идентифицирани в нашето изследване, се окажат важни за развитието на имунната система, то те биха могли да се добавят към адаптираното мляко и така да се намали риска от алергии, астма и автоимунни заболявания", твърдят учените.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.