Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Поставят артерии от щрауси на хората
30 Декември 2012

Японски учени с успех присадиха артерии на щраус върху прасета и се надяват в бъдеще да използват тези кръвоносни съдове при осъществяване на байпаси при хората, пише АФП.

Екипът на Тецуджи Ямаока констатирал, че артериите на тези птици са с дължина 30 сантиметра и са много по-тесни от тези на другите животински видове. Техният диаметър е едва 2 милиметра и са осеяни с молекули, които предпазват от формирането на съсиреци.

"Щраусите имат чудесни артерии - дълги и тесни, а това ги прави много по-лесни за трансплантиране, обясни г-н Ямаока, началник на Отдела за биомедицинско инженерство в Националния научноизследователски център в Суита.

За осъществяване на байпаси обикновено се взимат кръвоносни съдове от самия пациент. В експериментални условия се използват също артерии на животни или изготвени изкуствено от фибри или смоли. Но те лесно се запушват от съсиреци и трябва да са широки най-малко 4 милиметра, за да бъдат използвани без риск. А това усложнява хирургическата намеса.

Екипът на г-н Ямаока използвал артерии на щрауси за байпас на бедрените артерии на пет прасета. Кръвта циркулирала без проблем, като при това учените не използвали антикоагуланти. Това е първата присадка с кръвоносен съд с малък диаметър върху животно с такива размери.

"За хората кръвоносните съдове трябва да бъдат дълги и тесни, като за коронарните байпаси е необходима дължина от 10 сантиметра, а за тези на бедрената артерия - 20 сантиметра", уточнява г-н Ямаока.

Хирурзите ще могат да отрязват артериите на щрауса според необходимата им дължина, с което ще се избегне използването на кръвоносни съдове от тялото на пациента, където зоните са малко на брой.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.