Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Умерената консумация на пиво може да набави до 75% от дневния прием на витамин В
20 Декември 2012
Освен това консумацията на литър бира може да задоволи до 100% дневните ни потребности от витамин С (аскорбинова киселина)

Учени от Центъра по биология на храните и от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) проведоха различни проучвания на съдържанието на фолиева киселина (витамин В9) в марки пиво, закупени от търговската мрежа. Изследванията са част от усилията на научните среди и Съюза на пивоварите за изучаване качествата на продукцията на българската индустрия.

В зависимост от марката на пивото количеството на фолиевата киселина варира от 10 до 320 микрограма в порция от 500 мл, като не се наблюдава разлика между светло и тъмно пиво. Голямата вариация в съдържането на витамина се дължи на различните суровини и технологии, използвани от производителите. Интересно е, че някои марки пиво притежават много високо ниво витамин В9, което е близко до препоръчителната за прием дневна доза от 400 мкг. Големите вариации в нивото на витамин В9 в отделните марки показва, че има иновативни възможности за оптимизация съдържанието на здравословната съставка, което несъмнено ще е от полза както за умерените консуматори, така и за индустрията.

Проведените изследвания показват, че нивото на фолиевата киселина в произведените в страната марки пиво е достатъчно високо и те са статистически значим източник на витамин В за потребителите. В проучванията на ИКХТ са изчислени възможностите за прием на витамини  при умерена консумация на бира. Получените резултати показват, че при консумацията на 1 литър пиво могат да се задоволят до 75% от дневните потребности от витамин В (фолиева киселина), от аскорбинова киселина (витамин С) – до 100%, от никотинова киселина – до 35% и от рибофлавин – до 15%.

В пивото витаминът се образува от пивоварните дрожди по време на ферментацията, а известни количества идват и от пивоварния ечемик. Този факт е добре известен от десетилетия и консумацията на течна бирена мая е алтернатива на приема й на таблетки. Кълненето на зърна е стародавен и широко разпространен метод за повишаване на тяхната хранителна стойност. Установено е, че при кълненето на ечемика се увеличава 5-6 пъти количеството на рибофлавина, 2 пъти на никотиновата киселина и почти 2 пъти на фолиевата киселина. Много от тези витамини са термоустойчиви и не се разграждат при варенето на пивната мъст. Ето защо предимството на пивото е, че то се произвежда не само от зърнени култури, но от специално малцуван ечемик. 

Фолиевата киселина  и нейният биологично активен аналог тетрахидрофолиевата киселина е незаменим витамин, необходим за нормалното функциониране на човешкия организъм. Недостигът на витамин В9 води до развитие на животозастрашаваща анемия, повишава риска от редица заболявания, включително появата на тумори. Епидемиологичните изследвания показват, че употребата на фолиева киселина предпазва от дефекти на нервните окончания, сърдечно-съдови заболявания, рак на дебелото черво и вероятно от болестта на Алцхаймер и рак на гърлото.

Поради ключовото значение на фолиевата киселина за здравословния начин на живот се води подробна статистика за нейното присъствие в режима на хранене. Най-съществени източници са листните зеленчуци като салата, спанак, някои варива, черен дроб, слънчогледово семе, дрожди, пиво и др. През последните години редица компании предлагат храни, обогатени с витамин В9. Обикновено това са различни зърнени закуски, хляб, бира и др.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.