Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Доматите са природни антидепресанти
10 Декември 2012
Ликопенът, който се съдържа в тях, спомага и за намаляване на риска от рак на простатата и на сърдечните пристъпи

Вероятността да развиете депресия ще намалее значително, ако ядете по няколко пъти седмично домати, показва изследване, обхванало 1000 души на 70 години и повечe.

Учени от Китай и Япония, работещи под ръководството на д-р Кайдзюн Ню от Медицинския университет на китайския грaд Тянцзин, препоръчват на хората да консумират домати 2-6 пъти седмично. При спазващите този режим на хранене случаите на диагностицирана депресия са с 46 на сто по-малко, отколкото са при хората, ядящи домати по-малко от 1 път на седмица.

Статистически данни показват, че поне 20 на сто от хората по света поне един път в живота са изпадали в депресия. Най-често този проблем засяга жените и възрастните. В доматите се съдържат много антиоксиданти, тоест ликопен, намаляващ риска от рак на простатата и сърдечните пристъпи.

Именно ликопенът е природният аналог на антидепресантите, твърдят учените. Причината е, че той влияе положително както на физиката, така и на психиката, като намалява уврежданията на мозъчните клетки. По тази причина, ако се ядат домати всеки ден,рискът от депресии намалява с 52 процента. Другите плодове и зеленчуци нямат подобен ефект, собщава БТА.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.