Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Аспиринът намалява риска от рак на черния дроб
30 Ноември 2012
Изследването е обхванало над 300 000 мъже и жени на възраст между 50 и 71 години

Множество възрастни хора приемат аспирин, за да си осигурят защита срещу сърдечни проблеми. Ново изследване показа, че аспиринът намалява риска от чернодробен рак и от смърт вследствие на болестта.

Изследването е обхванало над 300 000 мъже и жени на възраст между 50 и 71 години. Здравословното им състояние било проследено за 10-12-годишен период, съобщава БТА. В рамките на изследването участниците приемали аспирин и други нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, напроксен и целебрекс.

Учените установили, че хората, които приемат аспирин, са с 41 на сто по-малък риск от чернодробен рак и с 45 на сто по-малка вероятност от смърт вследствие на хронично чернодробно заболяване. Оказало се, че участниците, които приемали нестероидни противовъзпалителни лекарства, различни от аспирина, са с 26 на сто по-малък риск от смърт вследствие на чернодробно заболяване, но тези лекарства не осигуряват значима защита
срещу чернодробен рак.

"Аспиринът, приеман самостоятелно или в комбинация с други нестероидни противовъзпалителни лекарства, има съществен защитен ефект срещу чернодробен рак и хронично чернодробно заболяване, заявиха авторите на изследването. Това е така, независимо колко често е приеман аспирин."

Разполагаме с все повече данни, че приемането на аспирин в дългосрочен план предотвратява развитието на различни видове рак, увери д-р Борис Паше от университета на Алабама в Бирмингам.

Учени от университета на Отава обаче са мнение, че са нужни допълнителни изследвания, които да потвърдят, че аспиринът може да предотврати чернодробен рак.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.