Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
България е на 1-во място в Европа по смъртност от рак на маточната шийка
30 Юли 2012
Освен това сме единствената европейска страна, в която броят на заболелите расте

България е на първо място в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка. Освен това сме единствената европейска страна, в която броят на заболелите расте. Това съобщи директорът на Специализираната болница по онкология доц. Здравка Валерианова. По думите й подобна статистика е характерна за слабо развити страни и държави с ниски доходи. Експерти изразиха надежда, че националната програма по профилактика на рака на маточната шийка ще започне още тази есен.

Националната програма предвижда НЗОК да реимбурсира ваксините срещу вируса, причиняващ рак на маточната шийка. За сметка на Касата ще се имунизират всички желаещи момичета над 12-годишна възраст. Ваксинирането ще е доброволно. В България от рак на маточната шийка се разболяват 32 на 100 000 жени. В европейските страни с програми за скрининг на това заболяване това съотношение е от 2 до 7 на 100 000. Годишно в България от рак на маточната шийка умират над 350 жени, което е най-високата цифра в Европейския съюз.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.